Hlavní obsah

Něco, co v Česku ještě nebylo. Vzlet a 5:59 spojí podcast a scénické divadlo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podcast 5:59 na scéně.

Reklama

Zpravodajský podcast, ale na jevišti – s muzikou, scénickými prvky, videem, ilustracemi i fotografiemi. Tak takový formát bude v květnu v Česku k vidění úplně poprvé. A vy můžete být u toho.

Článek

Podcasty vyjíždějí za svými fanoušky už docela často. Občas nahrávají i v divadlech. Ale že by se podcast spojil s divadlem a výsledkem bylo plnohodnotné představení, to je přeci jen úplně nový typ zážitku.

Možná by se vám mohlo zdát, že takový experiment může jen sotva fungovat. Moderátorka Lenka Kabrhelová, režisérka Petra Tejnerová a dramaturgyně Marta Ljubková se vás ale pokusí přesvědčit, že když se spojí jedinečný vyprávěcí styl podcastu 5:59 s promyšlenými jevištními prvky, výsledek bude stát za to.

Představení se uskuteční ve středu 3. a ve čtvrtek 4. května v kulturní křižovatce Vzlet v pražských Vršovicích a poslední zbylé lístky na oba termíny jsou stále v prodeji.

Foto: Seznam Zprávy / Vzlet

5:59 na scéně.

„Můžete se těšit na různé formy vyprávění. Některé příběhy se nečekaně protnou, někdy budeme s hosty na scéně společně, někdy to bude úplně individuální vyprávění. Podstatné ale je, že kromě klasického poslouchání se divák bude mít pořád i na co dívat,“ přibližuje koncept Lenka Kabrhelová.

A kdo bude spolu s Lenkou Kabrhelovou na jevišti vystupovat?

  • Radek Kedroň přiblíží jeden ze svých investigativních příběhů – trestní stíhání Davida Ratha. Uvidíte a uslyšíte věci, které jste v této kauze zatím nikde zaznamenat nemohli.
  • Režisérka Marta Nováková se podělí o zkušenosti z pátrání po tématu svého dalšího filmu, které ji zavedlo mimo jiné i do odborných gynekologických časopisů z komunistické éry.
  • Novinářka Golnaz Esfandiari z Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda přiblíží situaci v Íránu, který prožívá šátkovou revoluci.
  • A sound designér Martin Hůla, který je spoluautorem 5:59, bude vyprávět o své tvůrčí práci a o zvuku.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované