Hlavní obsah

„Rozhodne jakákoli maličkost,“ říká zahraniční zpravodaj o volbách u sousedů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Filip Harzer v Bratislavě.

Reklama

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku se blíží a středoevropský odborník Seznam Zpráv Filip Harzer se opět chystá do centra dění. Jaká je u sousedů atmosféra a kdo má větší šance na vítězství? Čtěte rozhovor.

Článek

V zahraniční redakci působíš jako středoevropský zpravodaj. Pověz, co tě na Slovensku baví?

Momentálně mě na tom baví, že se od zářijových voleb pořád něco děje, i když to často nejsou úplně pozitivní události. Tím pádem je pořád co psát.

První kolo prezidentských voleb jsi strávil přímo na Slovensku…

Ano, první volební noc jsem byl přímo v Bratislavě a postupně jsem obešel štáby prvních tří kandidátů – Korčoka, Pellegriniho a Harabina.

Volební kalkulačka

Odpovězte na 42 otázek a zjistěte, který z kandidátů by mohl být ten „váš“. Vzhledem k tomu, že jde o slovenské volby, aplikace je dostupná ve slovenštině.

Zažil jsi tam inspirativní atmosféru?

V každém štábu byla atmosféra jiná. Harabin to měl v takovém bizarním zapadlém podniku uprostřed studentského kampusu, Korčok v hotelu v centru města a Pellegrini na druhé straně Dunaje.

Řekl bych, že u Korčoka byl lepší prostor pro novináře, mohli se volně pohybovat mezi politiky a osobnostmi, což je pro práci lepší. U Pellegriniho jsme byli trochu odděleni, politici za novináři scházeli, ale aspoň poskytovali rozhovory. Zároveň tam ten prostor byl takový honosnější, a to i navzdory tomu, že se Pellegrini se svojí stranou prezentuje jako taková lidová partaj.

A pojedeš za hranice i na druhé kolo voleb?

Chystáme se s fotoreportérem Michalem Šulou vyrazit na Slovensko v sobotu ráno. Chceme jet do regionu, kde žije maďarská menšina, zeptat se, jak volí, a potom zase budeme sledovat volební noc v obou štábech.

Dokázal bys popsat tu náladu, ve které se Slováci chystají zvolit nástupce Zuzany Čaputové?

Je to fifty fifty. Průzkumy říkají, že výsledek bude velmi těsný, takže je to hodně, hodně napínavé a tentokrát se nedá příliš odhadovat vítěz. Může rozhodnout jakákoliv maličkost, třeba i pár tisíc nebo pár desítek tisíc hlasů. Takže bych řekl, že atmosféra je napjatá a čeká se, jak to vlastně nakonec dopadne.

Doporučení Filipa Harzera

Filip Harzer doporučuje rozhovor s partnerem Zuzany Čaputové, který pořídil krátce po prvním kole voleb:

Jaká na Slovensku obvykle bývá v prezidentských volbách volební účast?

Kolem 50 %, bývá relativně nízká. Uvidíme, jak to bude tentokrát. Čím vyšší účast bude, tím víc to zřejmě nahraje Peteru Pellegrinimu.

Co bude pro Česko znamenat zvolení Petera Pellegriniho, či Ivana Korčoka?

Peter Pellegrini kritizuje současnou českou vládu, takže se dá očekávat, že by nějaký průlom ve zhoršení vztahů mezi vládami nenastal. Navíc by to znamenalo potvrzení dosavadních kroků a rétoriky vlády Roberta Fica. Pokud by byl zvolený Ivan Korčok, tak se dá říct, že by v rámci svých kompetencí vystupoval jako garant členství v EU i NATO a advokát zájmů Ukrajiny, takže to je asi hlavní rozdíl. Každopádně je dost pravděpodobné, že oba by jeli na první zahraniční cestu do Česka.

Reklama

Doporučované