Hlavní obsah

Ředitelka Nike rezignuje. Zpráva odhalila její vazbu na překupníka tenisek

Foto: Paul Volkmer; Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Z vedení společnosti Nike odstoupila ředitelka pro severoamerický region poté, co se do médií dostaly informace o firmě jejího syna živícího se přeprodejem tenisek.

Článek

Společnost Nike v pondělí oznámila okamžité odstoupení Ann Hebertové, ředitelky její severoamerické divize. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Náhlá rezignace přichází po čtvrtečním zveřejnění článku v byznysovém časopise Bloomberg Businessweek, který pojednává o obchodních aktivitách jejího devatenáctiletého syna Joe Heberta.

Mladý podnikatel nakupoval limitované řady tenisek firmy Nike a dalších značek, aby je potom přeprodával za vyšší, občas až desetinásobné ceny. K nákupu používal kreditní kartu napsanou na jméno své matky Ann Hebertové. Podle zprávy agentury Bloomberg skrze kreditní kartu utratil přes 100 tisíc dolarů.

Hebertova firma i navzdory pandemii covidu-19 vzkvétala. Od maloobchodníků jako Foot Locker byl schopný pravidelně shánět zlevněné tenisky, které pak úspěšně přeprodával za vyšší ceny v rámci vlastní firmy West Coast Streetwear.

Využil tak vlny zájmu o limitované edice tenisových bot, která obzvlášť ve Spojených státech trvá od roku 1984. Tehdy firma Nike zahájila prodej modelu Air Jordan 1, který se prodával rychleji, než ho firma stíhala vyrábět a dodávat. Někteří podnikaví majitelé limitovaných tenisek díky tomu zjistili, že lidé jsou jim za vyprodané edice bot ochotní zaplatit velké částky, aby tak nemuseli čekat na jejich dodání do prodejen.

V poslední době tohoto trendu využívají právě mladí, často středoškolští američtí překupníci. Vytipují si speciální edice tenisek na pokraji vyprodání a pořídí je za standardní nebo zlevněnou cenu. Vrstevníkům je pak prodají tak, aby dosáhli zisku.

Ann Hebertová o aktivitách svého syna věděla a firmě Nike je už v roce 2018 oznámila. Společnost tehdy nenašla známky střetu zájmů.

Časopisu Businessweek Joe Hebert během minulého týdne uvedl, že od své matky nikdy nedostal důvěrné informace, například ohledně plánovaných slev. Přesto si přál, aby se v článku nezmiňovalo, že je jejím synem. Poté s Businessweekem přerušil komunikaci.

Společnost West Coast Streetwear se k situaci nevyjádřila. Mluvčí firmy Nike uvedla, že Ann Herbertová učinila rozhodnutí o rezignaci sama. Společnost prý v nejbližších dnech oznámí nového šéfa Nike pro region Severní Ameriky.

Pro výrobce sportovního oblečení pracovala Ann Hebertová přes 25 let. Skrze postup v různých prodejních pozicích se nejprve dostala k roli vedoucí prodeje v Severní Americe, následně k roli ředitelky asijsko-pacifického a latinskoamerického regionu. Do pozice ředitelky severoamerického regionu firmy Nike nastoupila v loňském červnu.

Její hlavní zodpovědností ve funkci bylo urychlení strategie přímého prodeje zboží spotřebitelům. Značka se totiž stává méně závislou na svých velkoobchodních partnerech a začíná se soustředit na prodej zboží ve vlastních prodejnách a na webových stránkách.

Za posledních dvanáct měsíců vzrostly ceny akcií společnosti Nike o 54 procent, nyní si drží cenu 137 dolarů za kus.

Reklama

Související témata:

Doporučované