Hlavní obsah

Břeclav půjčí půl hektaru pozemků Hnutí Brontosaurus, vznikne na něm lužní park

Foto: Pexels.com/Freddie Ramm

Ilustrační foto.

Reklama

Břeclavští radní schválili zápůjčku půlhektarového území Hnutí Brontosaurus. Pozemek u ramene řeky Dyje se má stát součástí plánovaného Lužního parku Krče o rozloze 4,5 hektaru, další pozemky hnutí vykupuje od majitelů.

Článek

„Celé území je rozděleno do malých proužků, které mají většinou různé majitele. S necelou desítkou majitelů nyní jednáme o odkupu, včetně zápůjček máme domluveno nebo rozjednáno asi 1,25 hektaru,“ uvedl Martin Václavík, předseda Ardea Břeclav, břeclavského základního článku Hnutí Brontosaurus. Vyjednávání o odkupu komplikuje situace u části pozemků, kde je těžké majitele dohledat, protože se například odstěhovali.

Území, na kterém by park měl vzniknout, je součástí Přírodního parku Niva Dyje. Jde o pozůstatek lužního lesa, na kterém už několik let nikdo nehospodaří, zarůstá invazními druhy rostlin a ztrácí tak původní druhovou pestrost. Hnutí Brontosaurus by území chtělo zbavit invazních druhů a obnovit jeho luční porosty, vytvořit systém tůní a mokřadů pro zadržení vody. Vzniknout by měla i naučná stezka a haťový chodník.

„Brontosauři nás požádali, zda bychom jim půjčili pozemky pro lužní park, na kterém chtějí realizovat opatření blízká přírodě, výřez náletových dřevin a naučnou stezku. Rada města tento záměr přijala velmi pozitivně, výpůjčku schválila. Na realizaci se těšíme, obnova pozapomenutých míst patří k našim prioritám,“ uvedl břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Výpůjčka městských pozemků je na 10 let, práce na odstraňování invazních druhů by mohly začít už letos v létě.

Reklama

Související témata:

Doporučované