Hlavní obsah

VAK Trutnov od ledna zdraží vodné a stočné o 7,3 procenta na 89,43 korun za litr

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Vodovody a kanalizace Trutnov (VAK) zdraží od ledna vodné a stočné v průměru o 7,3 procenta na 89,43 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody.

Článek

Hlavním důvodem zvýšení ceny je růst cen vstupů a potřeba zdrojů na investice a opravy vodárenských a kanalizačních sítí. „Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí příští rok tříčlenná domácnost na Trutnovsku za vodu zhruba 8810 korun, tedy asi o 600 korun více než letos,“ řekl ředitel vodáren Josef Moravec.

Hlavními akcionáři vodáren jsou města a obce. Vodou VAK zásobuje přes 36 tisíc obyvatel regionu. Pro letošní rok vodárny zvedly cenu o pět procent na 83,31 koruny za metr krychlový vody.

Loni vodárnám klesl zisk na 3,7 milionu korun z předloňských 10,4 milionu korun. Důvodem poklesu byly nižší výnosy z vodného a stočného od provozoven a subjektů, které zasáhla epidemie koronaviru a související restriktivní opatření vlády. Nižší odběry vody vykázal například sektor ubytování, který je v Krkonoších a Podkrkonoší silně zastoupen.

Firma dividendy nevyplácí a zisky po příslušných odvodech do podnikových fondů používá na investice do vodárenské infrastruktury. Loni vodárny investovaly 38 milionů korun a dalších více než 40 milionů korun daly do oprav. Loni firma dokončila stavbu takzvané kalové koncovky v čistírně odpadních vod v Trutnově - Bohuslavicích. Investicí za 60 milionů korun VAK reagoval na stále přísnější normy pro likvidaci čistírenských kalů.

Aktuálně největší stavbou vodáren je loni zahájená oprava vodojemu v trutnovské čtvrti Horní Staré Město. Celkové náklady opravy jsou na úrovni 40 milionů korun, hotovo má být v roce 2022.

Největším akcionářem vodáren je město Trutnov, které drží podíl přes 49 procent. Dalšími významnými akcionáři z řad obcí jsou Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov.

Reklama

Související témata:

Doporučované