Hlavní obsah

Jihočeský kraj chce zpřístupnit bývalý kaolínový důl Orty, přírodní památku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský kraj chce zpřístupnit bývalý kaolínový důl Orty jako turistický a vzdělávací areál. Jde o přírodní památku v katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice u Českých Budějovic.

Článek

Náklady budou v desítkách milionů korun, pomoci by mohly národní nebo evropské dotace. Ke zpřístupnění existuje studie, termín, kdy by se lidé mohli do dolu podívat, není zatím známý. Vyplývá to z tiskové zprávy kraje.

„Jsme teprve na začátku celého procesu. Přesnou cenu zatím nelze stanovit, ale budeme se pohybovat v řádu desítek milionů. Stejné je to i s časovým rámcem. Díky aktivnímu přístupu obcí Hosín, Hrdějovice a Borek se nám podařilo najít společnou dohodu a získat dlouhodobou bezplatnou výpůjčku potřebných pozemků, která je naprosto nezbytná a v minulosti vždy snaha o zpřístupnění na tomto skončila. Čeká nás opravdu hodně práce, ale záchrana tohoto unikátního důlního díla za to stojí,“ uvedl náměstek hejtmana František Talíř z KDU-ČSL.

Kraj podepíše brzy s obcemi, Správou jeskyní ČR a Regionální rozvojovou agenturou jižních Čech memorandum, ve kterém stvrdí společný zájem Orty připravit a zpřístupnit. Rozhodli o tom radní. Místo chce kraj zpřístupnit návštěvníkům včetně vozíčkářů. Plánuje budovu se zázemím, cesty pro pěší anebo parkoviště. Proměna čeká i blízkou pískovnu, areál by se měl napojit na turistické stezky a cyklostezky.

Důlní dílo Orty vzniklo v druhé polovině 19. století, zabírá asi 12 hektarů. Jeho vznik inicioval Josef Hardtmuth, zakladatel firmy Koh-i-noor Hardtmuth, která ve Vídni a později v nedalekých Českých Budějovicích vyráběla kameninové zboží a kamnové kachle. Surovinou byl právě kaolín, dobývaný a plavený na Borku v dole Orty. Po technologické stránce jde podle kraje o jeden z nejzajímavějších dochovaných historických důlních komplexů a v ČR nemá obdoby. Labyrint chodeb je dlouhý přes 5,6 kilometru.

Reklama

Doporučované