Hlavní obsah

Jihočeský kraj zprovoznil obchvat Strážkovic za 116 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský kraj zprovoznil obchvat silnice II/156 v obci Strážkovice. Je dlouhý 2,1 kilometru, stavěl se na dvě etapy. Dnes kraj otevřel samotný obchvat, příští rok odstraní firma nepřehlednou křižovatku přímo na návsi.

Článek

Obchvat urychlí spojení mezi Českými Budějovicemi a Novými Hrady. Jeho součástí je kruhový objezd, kde se ze směru od Římova na Trocnov kříží silnice mezi Budějovicemi a Novými Hrady se silnicí Třeboň - Římov - Krumlov. „Obchvat uleví provozu, odvedeme ho z obce Strážkovice. Bude mít i další příznivé věci pro řidiče, kteří jedou z Českých Budějovic na Trhové Sviny a dál pokračují na Nové Hrady, doprava se zrychlí a bude bezpečnější,“ řekl krajský radní pro dopravu Antonín Krák (ČSSD).

Firma Eurovia CS využila toho, že kvůli stavbě mostu přes železniční zastávku v Trocnově byla zavřená silnice II/155. „Obě stavby se dělaly současně, a tak se převážná část obchvatu včetně kruhového objezdu mohla uvést do předčasného užívání už koncem září,“ uvedl David Hocke z kanceláře hejtmana.

Silnice má dva jízdní pruhy široké tři metry. Ve směru od Českých Budějovic přibyl jeden pruh široký 3,25 metru a dlouhý 700 metrů, umožní bezpečné předjíždění v kopci. Práce začaly v polovině března. Zbývající, jež zahrnou úpravu křižovatky v centru obce, začnou v polovině března 2022, potrvají nejdéle do poloviny září. Kraj využil dotaci 71,1 milionu Kč.

Na obchvaty čekají i další jihočeské obce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozestavělo loni na podzim obchvat Chýnova na I/19, který z města vyvede tranzitní dopravu mezi Pelhřimovem a Táborem, hotový by měl být v létě 2022. Na jaře 2019 začalo ŘSD stavět obchvat Českých Budějovic za 12,5 miliardy, hotový by měl být v létě 2024, o dva roky později, než stát plánoval. Příčinou je kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo ŘSD změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes řekl, že na trase z Budějovic do Nových Hradů přibude ještě obchvat obce Žár a začaly také práce na obchvatu Trhových Svin.

Národní investiční plán bez finanční rozvahy, který v prosinci 2019 zveřejnila vláda, počítá i s obchvaty obcí a měst, jako jsou Lišov, Kardašova Řečice, Český Krumlov či Stráž nad Nežárkou. Náklady přesáhly 116 milionu korun, práce na návsi skončí příští září,

Reklama

Související témata:

Doporučované