Hlavní obsah

Na Teplou Vltavu se letos vydal rekordní počet lodí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Teplou Vltavu, která vede šumavským národním parkem, se letos vydalo 3360 lodí. Je to nejvíce za poslední roky a o čtyři stovky lodí více než loni.

Článek

„Za celou dobu povinné rezervace tolik lodí v jediné sezoně ještě nesplulo. Jednoznačně tomu pomohlo počasí. Dostatečně pršelo, a tak nebyl jediný den, kdy by se z důvodu nízké hladiny Teplé Vltavy nemohlo splouvat. Dokonce jsme zaznamenali rekordní počet dnů - 75, kdy hladina vystoupala nad 61 centimetrů, a tak mohlo splouvat více lodí bez průvodců,“ uvedl koordinátor splouvání Vladimír Dvořák.

Na 16 kilometrů dlouhý úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou podléhající přísnějšímu režimu ochrany smí vodáci od 1. května do 31. října. Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů.

Pokud je stav vody do 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smějí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. Pokud hladina vystoupá nad 61 centimetrů, může denně na řeku 180 plavidel.

V minulosti sjížděli vodáci řeku bez omezení. Regulaci zavedl až návštěvní řád národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může ovlivnit populaci perlorodky.

Reklama

Související témata:

Doporučované