Hlavní obsah

Pod krumlovskou nemocnicí by mohlo vzniknout centrum služeb a obchodů

Foto: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Český Krumlov plánuje, že by v prostoru pod nemocnicí mohlo vzniknout centrum Horní brána. Nabídlo by služby i prostory, jež nemůže poskytnout historické centrum.

Článek

Radní budou mít do roka územní studii. Vyhlásí architektonicko-urbanistickou soutěž, jejíž náklady budou 1,67 milionu korun. Zastupitelé to dnes vzali na vědomí.

Nové centrum Horní brána by mělo sloužit hlavně krumlovským občanům. Město tam chce umístit služby, které je v historické zástavbě obtížné zajistit, a podpořit tak rozvoj periferních částí centra. Když se připravoval nový územní plán, vytipovala radnice řadu míst. Jedním z nich je centrum městské části Horní Brána, prostor kolem autobusového nádraží, přilehlé křižovatky ulic Objížďková a Kaplická včetně předpolí českokrumlovské nemocnice, vyplývá z důvodové zprávy.

„Je to věc, které se musí vytvořit poptávka. Vznikne centrum, nabalí se nabídka. Myslíme si, že by tam měly být nějaké typy služeb, třeba zdravotnické, mohou o tom přemýšlet autoři studií. Je to lokální centrum, které díky své poloze umožní soustředit daleko víc lidí, kteří mají zájem o nákup nějakých služeb. Je tam nemocnice, autobusové nádraží, tak je logické, že tam můžou vzniknout obchody,“ řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Vítěze soutěže a územní studii bude mít Krumlov do roka. Podle radnice je místo vhodnou příležitostí pro investory, aby tam služby vybudovali, třeba i za stovky milionů korun. Část pozemků určených k rozvoji patří Jihočeskému kraji.

Někteří zastupitelé soutěž kritizovali. „Je to naprosto zbytečná akce. Zaplatili jsme studie za smuteční síň a kde je (síň)? Žádná. A jestli bychom měli platit do budoucna další studie, není to správná investice. Neříkám, že to není potřeba, ale v tuto dobu je to akce zbytečná. Raději bychom měli pomáhat Ukrajincům, než dávat peníze na architektonické studie,“ řekl v debatě Miroslav Máče (nezařazený, zvolený za KSČM).

Jiné centrum by mohlo být v areálu společnosti Čevak ve Chvalšinské ulici. Firma Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF) ho chce za 13,5 milionu koupit, jak oznámila loni na podzim. Po změně územního plánu by tam mohl vzniknout komplex obchodů, služeb i drobné výroby. Firmu ČKRF vlastní město.

Český Krumlov, v němž žije asi 13 tisíc lidí, má letos rozpočet s příjmy 445,7 milionu, výdaji 537,9 milionu a schodkem 92,2 milionu korun. Schodek bude krýt z peněz, jež ušetřil loni, a z úvěrů. Investuje přes 160 milionů korun, jednou z hlavních akcí bude oprava hřbitova.

Reklama

Doporučované