Hlavní obsah

Průzkum luk drony před sečením zachrání na jihu Čech desítky srnčat

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Průzkum luk před sečením pomocí dronů zachrání ročně na jihu Čech desítky srnčat. Drony používají termokameru, která zvěř schovanou ve vysoké trávě nalezne.

Článek

Louky touto technikou prozkoumává i firma Agrowald, která se věnuje hlavně zemědělství, lesnictví a myslivosti a obhospodařuje několik tisíc hektarů pozemků a lesů v na Českokrumlovsku. „Drony s termovizí používáme třetím rokem. Ochrana mláďat před kosením pro nás ale není novinkou, vyháněním před sečením se zabýváme aktivně již od vzniku firmy v roce 1993,“ uvedl ředitel Agrowaldu Roman Urbanec.

Společnost v tomto období denně poseče 40 až 60 hektarů luk. Prozkoumání lokality trvá čtyřem lidem se dvěma drony dvě až tři hodiny. „V čase je započítaná ale i příprava a případné navigování myslivce, který jde vyzvednout zalehlé srnče,“ řekl Urbanec. Dodal, že Agrowald tak loni zachránil 25 mláďat, letos se jedná zatím asi o desítku malých srnečků.

„Existují i jiné možnosti, jak zvěř najít. Jedná se například o osobní procházení se psy, plašiče, chemické repelenty a tak dále. Ale metoda dronů s pomocí termovize je určitě nejefektivnější. I když také ne stoprocentní a vždy budou nějaké ztráty. Naším úkolem je co nejvíce minimalizovat,“ uvedl Urbanec.

Agrowald se věnuje hlavně zemědělství, lesnictví a myslivosti v okolí Vyššího Brodu a Rožmberku nad Vltavou. Společnost zaměstnává stovku lidí. Podle Urbance se firma snaží navázat na šlechtický rod Buquoyů, který zde do poloviny 20. století měl panství. Agrowald kromě toho poblíž Rožmberka nad Vltavou chová na tři desítky bizonů. Veřejnost si stádo může kdykoliv prohlédnout v dostupné oboře. Agrowald bizony chová na ploše přibližně 55 hektarů, kde spásají louky. Jde o jeden z mála chovů bizonů v Česku.

Podle odhadů spolku Stop sečení srnčat zahyne ročně v Česku při senážích na 60.000 mláďat. Geny zvěři velí se před blížícím se nebezpečím přikrčit, a řidič zemědělského stroje ji pak nemá šanci ve vzrostlé trávě či jeteli vidět. Spolek loni zachránil pomocí dronů 170 mláďat. Další tři desítky srnčat zachránili dobrovolníci díky obchůzkám.

Reklama

Související témata:

Doporučované