Hlavní obsah

ŘSD začalo stavět odpočívadlo Chotýčany na D3, hotové bude v létě 2023

Foto: ŘSD

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic začalo tento týden stavět oboustranné odpočívadlo Chotýčany na dálnici D3 poblíž Českých Budějovic. Bude tam 80 míst pro kamiony, 90 pro auta, osm pro autobusy a deset pro karavany a auta s přívěsem.

Článek

Stavba za 432 milionů korun bez DPH bude hotová v srpnu 2023. Součástí stavby bude i odstřel skalního masivu, při odstřelech bude D3 úplně zavřená.

Na obou stranách odpočívadla budou i dětská hřiště a odpočinkové zóny, vznikne také benzinová pumpa. „Význam odpočívky je o to větší, že po jejím dokončení se bude jednat o teprve druhou odpočívku na celém sedmdesát kilometrů dlouhém úseku současné D3. Svým rozsahem půjde o odpočívku střední velikosti s rozšířeným počtem stání pro nákladní vozidla. Na odpočívce je také vyhrazený prostor pro čerpací stanici,“ uvedl Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD.

Teď je kvůli stavebním pracím zavřený odstavný a pravý jízdní pruh v obou směrech dálnice. Po 200 metrů dlouhém úseku se tak jezdí jen levým pruhem, rychlost je omezená na 80 kilometrů v hodině. Na jaro plánuje ŘSD odstřel skalního masivu, to pak bude dálnice v místě zavřená, zřejmě v dubnu.

Na každé straně odpočívadla se také počítá s kontrolním stanovištěm policie. Již dříve vybralo ŘSD společnost MOL Česká republika, která bude na odpočívadle provozovat čerpací stanice 20 let. Společnost ročně zaplatí nájem zhruba pět milionů korun za stanici ve směru na České Budějovice a zhruba 4,8 milionu za stanici v opačném směru.

Parkoviště a silnice na odpočívadle budou osvětlené pomocí LED svítilen na stožárech vysokých šest nebo deset metrů. „Při plánování stavby spolupracovalo ŘSD s odbornou skupinou pro světelné znečištění České astronomické společnosti, aby se co nejvíce zamezilo světelnému smogu, který by mohl omezovat okolí,“ uvedl Koloušek.

Odpočívadlo Chotýčany na D3 staví firma Strabag, jejíž nabídku za 432 milionů korun bez DPH vybralo ŘSD jako nejvýhodnější. Předpokládaná cena stavby ve vypsaném výběrovém řízení byla 345 milionů korun bez DPH.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle nové vlády měla být hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2025.

Reklama

Doporučované