Hlavní obsah

Ve Vyšším Brodě po deseti letech otevřeli kino, zaměřuje se na retro tvorbu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku opravili starý promítací přístroj a po deseti letech opět otevřeli kino.

Článek

Promítají v něm především starší filmy. Provozovatelé jej nazývají retro kinem. V tiskové zprávě o tom informoval Turistický spolek Lipenska.

„Na facebooku reagovala na náš záměr spustit retro kino spousta potenciálních diváků, kteří projevili zájem. Jsem rád, že zpátky zprovozníme něco, co dlouhých deset let leželo ladem. Vrátit kino zpátky do provozu, využít ho k účelu, pro který bylo zbudováno, to byl můj cíl už při mém příchodu do funkce vedoucího kultury,“ uvedl vedoucí odboru kultury vyšebrodské radnice Michal Rolčík.

V pátek kino promítá filmy jako například Černí baroni, Pelíšky, Kolja, Hoří má panenko nebo Skřivánci na niti. V neděli pak nabízejí pohádky pro děti. „Všechny filmy jsou většinou starší deseti let, dáváme symbolické vstupné 60 korun. Pokud bychom sehnali aktuální film, vstupné se bude řídit jinými regulemi podle distributorů,“ řekl Rolčík.

Do pozice vedoucího odboru kultury nastoupil loni a jeho hlavním cílem bylo zvýšit nabídku kulturních akcí ve městě. Rolčík se v minulosti podílel například na festivalu Rock for People, který se koná v Hradci Králové, nebo pražském United Islands.

„Projekt retro kina mě osobně doslova nadchnul. Je to komunitní projekt, který má za cíl, aby se lidé potkali a ještě jako bonus dostali dávku zajímavé kulturní esence. A pro jarní prázdniny je to vážně skvělý počin. Některé filmy na programu mi připomněly má studentská léta, když jsme chodili na klubové filmy. Například si nenechám ujít Amélii z Montmartru, i když jsem ji viděl na vysoké škole mnohokrát, ale to už je 25 let zpátky,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Reklama

Doporučované