Hlavní obsah

Brněnské centrum nabízí lidem vyšetření EKG jejich psů v domácím prostředí

Foto: Mirjana Zidar, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Změřit pomocí přístroje EKG, tedy elektrokardiografie, srdeční činnosti psa a to v domácím prostředí, nabízí nově brněnské Mezinárodní centrum pro telemedicínu (MDT).

Článek

„Takzvanou vzdálenou monitoraci, tedy záznam na dálku, centrum nabízelo od poloviny roku chovatelům, nyní je metoda přístupná všem majitelům psů,“ řekla veterinární lékařka Simona Peřinková z MDT.

„Jde o metodu, která pejska výrazně neomezuje a probíhá mimo veterinární ambulanci, kde mohou být často naměřená data zkreslená stresem a záznam tam má pouze pár minut. Majitel psího pacienta sám nebo po domluvě s veterinárním lékařem nasadí pejskovi podle návodu EKG záznamník. Metodiku EKG monitorace jsme pečlivě posuzovali a výsledkem jsou velmi kvalitní data. Přístroj je malý, velikosti krabičky od sirek, připevněný elektrodami pouze na dvou místech na těle místo běžných pěti a je velice dobře psími pacienty přijímán,“ uvedla Peřinková.

Testování metody začalo už v roce 2017. „Monitorovali jsme již řadu psů, čistokrevných i kříženců všech věkových skupin. Zachytili jsme například fibrilaci síní u rhodeského ridgebacka po torzi žaludku či bradyarytmii u středního knírače se sníženou výkonností,“ dodala veterinářka.

Data z EKG slouží k odhalování problémů se srdcem, slouží i k prevenci, k lepšímu zacílení léčby pomocí léků nebo stanovení vhodného režimu, aby se pes nepřetěžoval. EKG využívají i chovatelé při rozhodování o vhodnosti psa nebo fenky k chovu pro zplození zdravých potomků.

Využití metody zatím odborníci testovali u psů a uvažují o dalších druzích zvířat. Vyřešit musejí ale technickou stránku věci jako druh a připevnění přístroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované