Hlavní obsah

Brno začne v listopadu město instalovat 1000 solárních panelů na 8 střech

Foto: Shutterstock.com/AlyoshinE

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnská městská společnost SAKO Brno Solar začne v listopadu instalovat dalších 1000 fotovoltaických panelů na střechy osmi městských budov. Podařilo se jí na tyto instalace získat dotace.

Článek

V plánu je osadit do pěti let 650 střech ve městě panely, a vytvořit tak městskou solární elektrárnu. SAKO Brno Solar je dceřinou firmou odpadové SAKO Brno.

Prvními městskými budovami s fotovoltaickými panely se loni na konci roku staly bytové domy Vojtova 7 a Vojtova 9, na nichž je umístěno 88 panelů. Letos na jaře bylo 29 panelů umístěno na střechu domu s pečovatelskou službou v Horově ulici.

„Tisícovka panelů se objeví na základních školách Sirotkova, Merhautova a Jana Babáka, na Domově seniorů Vychodilova včetně odloučeného pracoviště Tábor a na střeše polikliniky na Lesné. Projekty o celkovém rozpočtu 15 milionů korun by se při současných cenách energií měly vrátit zhruba za pět let,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. Kromě těchto šesti budov nyní vzniká projektová dokumentace pro instalaci střešních panelů v areálech SAKO Brno v Jedovnické a Černovické ulici.

SAKO Brno Solar nyní vyhlašuje výběrové řízení na zhotovitele instalace a začátek prací plánuje na listopad. Čtvrtinu celkové ceny získá město z modernizačního fondu. Do konce roku mají také skončit přípravy projektů pro dalších 27 budov a začít práce na dokumentaci pro 38 budov.

SAKO Brno SOLAR je dceřiná firma městské odpadové a svozové společnosti SAKO Brno. Má na starosti rozvoj alternativních zdrojů energie a realizaci fotovoltaických systémů na střechách městských budov. Projekt solární elektrárny na střechách brněnských domů, přinese městu nejméně 43 gigawatthodin solární elektřiny ročně a emise CO2 sníží o 36.000 tun. Během několika let chce Brno osadit střechy přibližně 650 budov v majetku města či městských společností.

Reklama

Související témata:

Doporučované