Hlavní obsah

Josef Valihrach z Krumvíře získal potřetí titul pro nejlepší Chardonnay na světě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku uspělo v mezinárodní soutěži odrůdy Chardonnay ve Francii.

Článek

Už potřetí získalo v soutěži Chardonnay du Monde v Burgundsku titul šampiona a bylo oficiálně porotou vyhodnoceno jako nejlepší víno této odrůdy na světě. O výsledcích informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast vinařů z ČR v zahraničních kláních finančně podporuje.

V letošním devětadvacátém ročníku soutěže se utkalo 546 vín ze 32 zemí světa, a porota složená z 200 odborníků udělila 56 zlatých a 122 stříbrných medailí. Zlatou medaili i první místo ve vyhlašovaném žebříčku deseti nejlepších vín z odrůdy Chardonnay získalo Chardonnay 2016, sladké, vinařská trať Nivy, obec Krumvíř z rodinného vinařství Josef Valihrach. Titul šampiona získalo stejné vinařství v této soutěži už v letech 2020 a 2014, v roce 2018 bylo na třetím a v roce 2016 na druhé pozici v žebříčku.

„S velkou pokorou se v dnešní těžké době dívám na českou vlajku, která vlaje už potřetí na vrcholu tabulky. Vzpomínám si, jak jsme před lety za pomoci kamarádů posílali vzorek našeho Chardonnay do Burgundska na nejstarší soutěž světa věnující se jedné odrůdě. Těžko jsme dávali dohromady peníze na dopravu. Tehdy jsme sice nezískali medaili, ale s výsledkem jsme byli spokojení. V průběhu posledních let jsme se umístili několikrát v první pětce nejlepších vín soutěže s víny suchými, barrique, sekty a tentokrát se nám podařilo vyhrát s vínem sladkým,“ uvedl Josef Valihrach.

Moravská vína získala na soutěži odrůdy celkem pět medailí, dvě se dostala do žebříčku nejlepších deseti. Kromě vína z Krumvíře to bylo ještě Chardonnay Reserva Barrique 2019 z B\V Vinařství z moravských Ratíškovic. Josef Valihrach i B/V vinařství mají také po jedné stříbrné medaili a stříbrnou za své víno Chardonnay 2019, pozdní sběr Sur Lie získalo i vinařství Víno Lípa Mikulov.

Chardonnay du Monde je nejstarší vinařskou soutěží vyhrazenou vínům jedné odrůdy. Letošní ročník se konal v Château des Ravatys v Saint-Lager v Burgundsku ve Francii.

Reklama

Doporučované