Hlavní obsah

Lidé mohou navštívit nový okruh zámku Uherčice, rozhledna v parku je teď zavřená

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nová trasa v opraveném severním křídle zámku v Uherčicích je aktuálně jediným otevřeným prohlídkovým okruhem památky. Starší trase se musela uzavřít, v místnostech se objevila dřevokazná houba. Zavřená je i rozhledna v parku.

Článek

Rozsáhlá rekonstrukce severního křídla zámku trvala tři roky a stála 130 milionů korun. Rekonstrukcí prošly místnosti včetně banketního sálu, součástí prací bylo ale také rozvedení páteřních sítí, tedy elektřiny, vody a kanalizace po celém zámku, odvlhčení budov, údržba parku a oprava romantické vyhlídky z 19. století.

„Byla vystavěna jako romantický salet (altánek) v zámeckém parku v roce 1802, byla to první rozhledna na Moravě, předběhli jsme o pár měsíců i lednický minaret. Kamennou stavbu bylo potřeba kompletně zpevnit, upravit bezpečnostní prvky jako mříže nebo zábradlí a zejména vybudovat nové schodiště, které se někdy v 60. letech minulého století zřítilo,“ uvedla kastelánka zámku Alena Lysá.

Vyhlídka zatím zůstává pro veřejnost uzavřena. Práce na rozhledně skončily už v listopadu, v zimě se ale na stavbě znovu objevily trhliny, správa zámku tak musela práce na rozhledně reklamovat. „Bohužel je nyní znovu pod lešením, práce by snad měly skončit do konce května,“ dodala kastelánka.

Návštěvníci zámku si ale nemohou vybírat ze dvou prohlídkových tras, jak bylo původně v plánu. Původní trasa musela být uzavřena, v místnostech se objevila dřevokazná houba. „Doufáme, že na prázdniny se nám podaří otevřít i lihovar a šafářův byt, které jsou opravené, ale zatím nejsou nainstalované,“ uvedla Lysá s tím, že stavební práce na zámku pokračují dál, pracuje se na propojení nové trasy s východním křídlem s cennými štukovými výzdobami a pokračují i práce na dalších místnostech. Další část zámku by se mohla pro veřejnost otevřít v roce 2024.

Zámek v Uherčicích vznikl na konci 15. století na místě původní gotické tvrze. V polovině 16. století byl přestavěn do renesanční podoby, která se dodnes dochovala ve východní části areálu. V 17. století změnili noví majitelé Berchtoldové interiéry zámku ve stylu baroka, v dalších stoletích následovaly klasicistní úpravy. Banketní sál v severním křídle byl zbudován v 19. století přestavbou bývalého vězení a příruční sýpky. K zámku přiléhá francouzský a anglický park s umělou zříceninou.

Reklama

Související témata:

Doporučované