Hlavní obsah

Muzeum města Brna vystaví zbraně a zbroje ze špilberských sbírek

Foto: Profimedia.cz

Špilberk.

Reklama

Muzeum města Brna vystaví na hradě Špilberku historické zbraně a zbroje, které se dosud skrývaly v depozitářích. Mezi exponáty budou třeba výsledky práce brněnských puškařů nebo výjimečně zdobné zbraně.

Článek

„Výstava Poklady špilberské zbrojnice se pro veřejnost otevře 17. března, potrvá do konce letošního roku,“ oznámila Barbora Kachlířová z muzea.

Ve stálých expozicích muzea je trvale zpřístupněná jen malá část sbírky militarií, proto padlo rozhodnutí uspořádat dočasnou specializovanou výstavu. „Špilberk, jako středověký hrad a později barokní pevnost, hostil ve svých zdech vždy nějakou vojenskou posádku, ať již v období středověku, za obléhání Brna Švédy, nebo za druhé světové války, kdy v jeho prostorách sídlila vojska německého wehrmachtu,“ uvedl kurátor Radim Dufek.

Výstava je rozdělená do tří částí. V gotickém sále návštěvníci najdou exponáty ze středověku, období renesance a třicetileté války, včetně výzbroje mušketýra, ale také mnohem starší zbraně z archeologických nálezů.

Další část výstavy se zaměří na činnost Brněnského ozbrojeného měšťanského a střeleckého sboru založeného v roce 1798. Zahrnuje dochované osobní zbraně a artefakty členů sboru, voskové figuríny v historických uniformách a spolkové terče. Závěrečná část výstavy představuje nejzajímavější a nejhezčí zbraně ze sbírky muzea. Neopomíjí ani jedinečné práce brněnských puškařů.

„Přípravné práce na výstavě jsme zahájili dávno v loňském roce, kdy nikdo z nás netušil, že se bude Ukrajina bránit ruskému dobývání. Naše výstava historických zbraní proto může být symbolem toho, že zbraně patří do muzea. Výstava je koncipována pro malé i velké a ukazuje určitý dějinný přehled,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Reklama

Související témata:

Doporučované