Hlavní obsah

Na jižní Moravě začal samosběr jahod, úroda je dobrá, ceny jako loni

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na jižní Moravě v těchto dnech začínají pěstitelé jahod pouštět na pole první zájemce o samosběr. Letošní úrodu očekávají dobrou, protože mráz rostliny nepoškodil a počasí posledních dnů je příznivé pro postupné dozrávání.

Článek

Někteří nasadili pevnou cenu za kilogram, jiní s ní budou hýbat podle kvality dozrávajících jahod. Aktuálně se ceny pohybují od 50 korun za kilogram ve Chvalkovicích na Hané po 75 korun při sběru v Podolí u Brna. Proti loňsku se tedy výrazně nezměnily.

Jahody lze na jižní Moravě sbírat v Podolí u Brna, což je nová lokalita, která nahradila zrušenou jahodárnu v nedaleké brněnské městské části Slatina. Další jahodárny jsou v Šakvicích na Břeclavsku, v Kupařovicích na Brněnsku a v Chvalkovicích na Vyškovsku.

Zákazníkům pěstitelé radí, aby sledovali jejich internetové stránky či facebookový profil, protože samosběr se obvykle nekoná každý den. Někdy je potřeba jahody nechat dozrát poté, co je lidé vysbírají. „V současnosti dozrávají nejranější odrůdy a je nebezpečí rychlého vysbírání, proto doporučujeme zvážit cestu z větší dálky. Plný sběr předpokládáme až po 7. červnu,“ informuje na webu například Jiří Vystavěl z Chvalkovic.

Úrodu ovlivňuje nejen počasí. Zdeňku Jakubčíkovi se v Šakvicích rozšířila v porostu houbová choroba, kvůli níž už loni část porostu zlikvidoval a letos zruší i zbylých osm hektarů. „Rozsah problému se objeví ve chvíli, kdy jahody dozrávají. Asi to letos rychle skončí na těch osmi hektarech. Loni jsem vysadil na jiném místě čtyři hektary nově, akorát je to jiná odrůda, než jsem chtěl. Tyto jahody budou dozrávat až zhruba za deset dnů. A letos po sklizni chci přesadit hned těch osm hektarů,“ řekl Jakubčík.

Jahody ze zahraničí se prodávají už několik týdnů například i na brněnském Zelném trhu. Nejčastěji jsou z Řecka, Španělska, ale i z Německa a Polska a až tento týden se objevily první tuzemské či slovenské jahody. Ceny za zahraniční se pohybují obvykle okolo 70 až 100 korun za kilogram, české jahody stály tento týden 120 korun.

Pěstitelé v Kupařovicích a v Chvalkovicích nabízejí například i samosběr hrášku, špenátu či kopru.

Reklama

Související témata:

Doporučované