Hlavní obsah

V Brně je nové waldorfské lyceum, do prvního ročníku chodí 30 žáků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Brně dnes slavnostně otevřeli waldorfské lyceum při mateřské a základní škole v Plovdivské ulici. Do prvního ročníku střední školy bude chodit 30 žáků.

Článek

Waldorfská škola je alternativní vzdělávací program, který si zakládá na přípravě člověka nejen znalostně, ale také rozvojem manuálních a tvůrčích schopností a sociálních dovedností. Důraz se klade na umělecké předměty a pracovní a řemeslnické dovednosti.

Vyučování bude v blocích, ráno bude například český jazyk a matematika, odpoledne pak umělecké a odborné kurzy.

Vyučování bude v blocích. „Ranní epochová výuka zahrnuje předměty, jako jsou český jazyk, matematika, dějepis, fyzika, chemie, biologie a zeměpis. Dopolední mimoepochová výuka obsahuje dva cizí jazyky, občanskou nauku, estetickou výchovu, tělesnou výchovu, výpočetní techniku, cvičné hodiny českého jazyka a matematiky a dále předměty podle zvoleného studijního zaměření,“ uvedl radní pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Odpoledne pak budou různé umělecké a odborné kurzy, jako je malování, modelování, eurytmie, tvořivá dramatika, práce se dřevem, s kovem a podobně.

Střední škola vznikla při mateřské a základní škole. Waldorfská základní škola a mateřská škola Brno zahájila činnost 1. září 2009 v budově bývalé ZŠ Plovdivská. Ve školním roce 2009/2010 poskytovala vzdělávání 75 dětem ve třech třídách mateřské školy a 201 žákům základní školy v devíti třídách. V letošním školním roce se počet tříd v základní škole zvýšil na 18 a k tomu je otevřená i první třída čtyřletého lycea pro 30 studentů. Další budou následovat v příštím roce.

Prostory pro další třídy se ve waldorfské škole uvolní díky přestavbě nedaleké výměníkové stanice. Bude v ní komunitní centrum a přesune se do ní i středisko volného času Lata, které je nyní ve škole. Letos skončí i rekonstrukce atria mezi budovami školy, které bude sloužit jako venkovní učebna s interaktivními učebními prvky. Náklady na úpravu jsou 17 milionů korun.

Reklama

Související témata:
Lycea

Doporučované