Hlavní obsah

V Národním divadle Brno po zahraničním vzoru zřídili juniorský baletní soubor

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Národním divadle Brno působí od začátku sezony juniorský baletní soubor tvořený talentovanými tanečníky z různých koutů světa.

Článek

Vznikl podle modelu, který je běžný v prestižních světových tanečních divadlech, kde juniorská složka většinou spolupracuje s hlavním souborem a zároveň vytváří vlastní program. Podobně má fungovat těleso nazvané Balet NdB 2. Ve střední a východní Evropě nemá obdoby, domnívá se umělecký šéf baletu Mário Radačovský.

V juniorském souboru podle webu divadla působí 12 tanečníků z Česka, Kanady, Maďarska, Španělska, Švýcarska či Británie. Měli by se objevovat v největších produkcích baletu Národního divadla Brno, ale také pracovat samostatně. První komponovaný večer souboru Balet NdB 2 má premiéru 31. října v Redutě. Program tvoří choreografie Uroboros, Na krásném modrém… a Vodník.

Úvodní choreografie se vztahuje k cyklickému plynutí času a věčnému boji dobra se zlem. Uroboros je symbol hada či draka požírajícího svůj vlastní ocas. Autorem je Uladzimir Ivanou.

Druhou choreografii vytvořil Radačovský na hudbu Johanna Strausse mladšího pro rychlé nohy a energii mladých tanečníků. „Nechci vytvářet portrét těchto mladých lidí nebo se ztrácet v příběhu. Obsahem je pohyb a rychlost, které jsou hlavními atributy mladosti a samozřejmě radosti z nich vycházející,“ popsal Radačovský.

Program zakončí choreografie Vodník Markéty Pimek Habalové, která se inspirovala stejnojmenným příběhem z básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice. Hlavní postavou je Vodník, rozpolcená bytost plná vášnivé lásky, ale i výbušné zvířeckosti.

„Snažila jsem se o souznění a naplnění nádherné Dvořákovy hudby, která je velmi silná a plná emocí od začátků až do konce. Je také úžasně čitelná, takže se příběh tvořil skoro sám,“ uvedla Habalová.

Reklama

Doporučované