Hlavní obsah

V Zoo Hodonín přišlo na svět mládě vzácného přímorožce arabského

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační foto.

Reklama

V Zoo Hodonín se narodilo mládě vzácného přímorožce arabského, jde o samičku. Přímorožce arabské chová hodonínská zoo jako jediná zahrada v republice. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Marie Blahová.

Článek

Mládě přišlo na svět v závěru loňského roku. „Porod proběhl rychle a bez komplikací, matce i mláděti se daří dobře,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. Doplnila, že mládě už má za sebou čipování nezbytné pro identifikaci jedince i podání dávky vitaminů. Malou antilopu už mohou návštěvníci vidět ve výběhu spolu s její matkou, samcem a další samicí s už odrostlejším mládětem. S chovem tohoto ohroženého druhu antilopy začala hodonínská zoo v roce 2016, kdy byly ze zoo v Curychu přivezeny dvě samice. K nim později přibyl samec z britského Marwellu.

Přímorožci arabští z přírody na čas zcela vymizeli. V posledních letech se do přírody ale vrací, a to právě díky záchranným programům zoologických zahrad. Jde o antilopu nižší postavy s protáhlejší hlavou, delším ocasem a dlouhými rohy. Typické je pískově bílé zbarvení těla. Kromě tohoto druhu přímorožce chová hodonínská zoologická zahrada také přímorožce jihoafrického a přímorožce beisa.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1 000 zvířat asi 280 druhů, hlavním lákadlem jsou smetanově zbarvení lvi. Loni do ní zavítalo zhruba 114 000 lidí, meziročně asi o 32 000 méně. Zoo byla loni opakovaně uzavřena, jednak kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru a také kvůli odstraňování následků červnového tornáda.

Reklama

Doporučované