Hlavní obsah

Voda v Brněnské a Výrovické přehradě má zhoršenou jakost. Jsou v ní sinice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Voda v Brněnské přehradě a ve vodní nádrži Výrovice na Znojemsku má zhoršenou jakost, stále se v nich ale dá koupat. Vyplývá to z rozborů vody uvedených na webu jihomoravské hygienické stanice.

Článek

Důvodem zhoršené jakosti je zvýšený výskyt sinic. Hygienici sledují asi dvacítku nejnavštěvovanějších přírodních koupališť na jižní Moravě, kde dělají měření nejméně jednou za měsíc. U dalších koupališť zatím nezjistili horší kvalitu vody.

Hygienici dávají informace na cedule u koupališť. Z nich lidé mohou vyčíst, zda je voda vhodná ke koupání, má zhoršené podmínky, horší jakost, nebo není vhodná ke koupání, či je dokonce nebezpečná. Zhoršená jakost se týká všech pěti sledovaných koupališť na Brněnské přehradě, a to Rokle, Rakovce, Osady, Kozí horky i Sokolského koupaliště. Lidé se v nich ale stále mohou koupat. Teplota vody se tam pohybuje kolem 23 stupňů. Rozvoji sinic napomáhá velmi teplé počasí. V Brně od 24. června až do pondělí nepřesáhly teploty tropickou třicítku jen dvakrát. Ve Výrovicích je také zvýšené množství sinic a chlorofylu, snížila se průhlednost. Teplota vody je zde už 26 stupňů.

Nejvyšší kvalitu vody vykazuje například Vranovská přehrada u pláže Vranov, teplota vody je 24 stupňů. Ani na dalších koupalištích v kraji zatím hygienici problémy nezjistili. Rozbory vody dělají nejméně jednou za měsíc, z některých míst jim ale posílají výsledky provozovatelé koupališť nebo jiné organizace. Na přehradě v Brně je to například Povodí Moravy.

Bez problémů je podle posledních měření voda v Palavě a rybníku Suchý na Blanensku, v biotopu Brno-jih, v Kovalovicích i Oslavanech na Brněnsku. Koupat se dá i v lomu Janičův vrch v Mikulově a na Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku i Lulči na Vyškovsku. Dobrou kvalitu má i voda ve Vémyslicích a Banticích na Znojemsku.

Reklama

Doporučované