Hlavní obsah

Zoo Hodonín poprvé odchovala gekona obrovského

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

19. 4. 12:31

Zoo Hodonín se nově může pochlubit mládětem gekona obrovského. Vylíhlo se na konci března a pro hodonínskou zoologickou zahradu je to první odchov tohoto druhu.

Článek

Mládě je zatím v zázemí. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zařízení Marie Blahová.

Zoo chová gekony obrovské od roku 2020. „Samice k nám přijela 21. září loňského roku již oplodněná a kvůli plánovaným úpravám expozice byla umístěna v zázemí, kde se krátce po příjezdu vykladla,“ popsala zooložka Lenka Štursová. Doplnila, že všechna zvířata zoo pořídila od specializovaných prodejců. Mládě, které bylo po vylíhnutí asi osm centimetrů velké, je umístěno v zázemí, zatímco chovná samice byla připojena k samci do společné expozice.

„Pohlaví mláděte zatím není známé, ale pokud se bude jednat o samičku, rádi bychom si ji ponechali. Žere, vyměšuje a všeobecně prospívá,“ uvedla Štursová a doplnila, že jídelníček mláděte nyní tvoří malí cvrčci. Vzhledem k tomu, že gekoni jsou zvířata s noční aktivitou, v zoo mají obrácený režim se speciálním osvětlením, které zajišťuje, aby je návštěvníci viděli.

Gekon obrovský patří k největším žijícím gekonům na zemi. Dospělý jedinec dorůstá do délky až 40 centimetrů a dožívá se devíti let. Má velkou hlavu a statné tělo zbarvené světle hnědě až namodrale s modrobílými a oranžovými skvrnkami. Původním domovem gekona obrovského jsou deštné lesy jihovýchodní Asie, ale dokázal se přizpůsobit i životu v blízkosti lidských sídel, kde v noci loví především hmyz a menší hlodavce. V dnešní době se s gekonem obrovským lze setkat také na Floridě, Havajských ostrovech a Madagaskaru, kam byl zavlečen.

Tento noční plaz se ozývá silným hlasem, který připomíná štěkot psa. V přírodě klade samice dvakrát až třikrát do roka po dvou vejcích, ze kterých se po dvou až šesti měsících líhnou mláďata. Samice těchto gekonů jsou menší než samci a pohlavně dospívají ve dvou letech. Dospělí jedinci jsou teritoriální agresivní zvířata, která se mohou dopouštět kanibalismu. Oproti dospělým jedincům jsou mláďata nenápadná, tmavá a pouze na ocase mají několik řad bílých pruhů.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované