Hlavní obsah

Kulturní dům v Sokolově dostane nové vstupní dveře, práce se pak přesunou dovnitř

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Městský dům kultury v Sokolově bude mít letos nové vstupní dveře. Dokončen tím bude celý plášť budovy, práce by se poté měly přesunout dovnitř.

Článek

„Do budoucna čeká kulturní památku obměna foyer nebo vybudování bezbariérového přístupu, který dosud chybí,“ řekl místostarosta Sokolova Jan Picka (nez.).

Nové dveře budou tmavě hnědé a budou ladit s vedlejšími okny a vnitřními dveřmi. Radnice tak chce kulturní dům přiblížit původnímu projektu z 20. let minulého století, který navrhl architekt Rudolf Wels. Dveře budou stát milion korun a jejich výměna by měla být dokončena do Dne horníků, který se koná každoročně v září.

Město mělo připravenou na celkovou rekonstrukci kulturního domu studii, náklady oprav tehdy studie stanovila na víc než 350 milionů korun. Radnice loni žádala o evropské finance, ale neuspěla. Práce proto rozdělila na několik různých etap a dělat je chce postupně z vlastního rozpočtu nebo dotací.

„Největší změny, které bychom chtěli udělat, tak ty by se týkaly vstupního foyer. Největší slabost, kterou všichni vnímáme, tak to je výtah, který tam dosud chybí. Je velký problém třeba na velký nebo na malý sál dostat techniku,“ řekl Picka.

Hornický dům je kulturní památkou a dominantou náměstí Budovatelů v Sokolově. Postaven byl ve 20. letech minulého století. Generální opravu prodělal v letech 1967 až 1970, dalším výrazným zásahem byla v roce 2006 výměna oken a oprava fasády.

Reklama

Související témata:

Doporučované