Hlavní obsah

Referendum o podobě haly v průmyslovém parku v Ostrově se bude konat 18. února

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Místní referendum města Ostrov, které má rozhodnout o podobě jedné z hal ve vznikajícím průmyslovém parku, se bude konat 18. února, rozhodli zastupitelé. Původní prosincový termín se musel posunout kvůli nouzovému stavu.

Článek

Obyvatelé se v referendu budou moci vyjádřit k projednávané změně územního plánu, která souvisí s výstavbou v průmyslovém areálu v městské části Dolní Žďár. Půjde o první referendum v tomto městě.

Původní termín referenda v sedmnáctitisícovém Ostrově stanovilo město na 10. prosince. Hlasování ale znemožnil nouzový stav, který vláda vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní. Nový termín se musí vyhlásit do 90 dnů.

Referendum se týká změny výšky haly v nově vznikajícím Panattoni parku Ostrov - North. O zvýšení požádala společnost Panattoni, která už jednu halu v bývalém areálu Škody Ostrov staví. Navrhovaná hala má stavební povolení na 15 metrů výšky, kvůli zvažované změně technologií ji chce soukromý investor zvýšit proti původnímu projektu na 22,5 metru. Navýšení ale vyžaduje změnu územního plánu, kterou schvaluje zastupitelstvo.

Navrhovaná změna se nelíbí části obyvatel města. Odpůrcům například vadí to, že hala by zastínila nedalekou Rudou věž smrti, což je památka zapsaná na seznamu UNESCO.

V Ostrově žije asi 14 tisíc oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent voličů, což je v případě Ostrova přibližně 4800 lidí. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označí nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň nejméně 25 procent všech voličů, což je 3300 obyvatel.

Hlasovat bude možné od 12:00 do 22:00. Celkové náklady na referendum by se měly pohybovat kolem 400 tisíc korun.

Reklama

Doporučované