Hlavní obsah

Valeč na Karlovarsku opravuje bývalý areál pivovaru za 34 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Areál bývalého zámeckého pivovaru ve Valči na Karlovarsku se po letech dočká obnovy. V jedné z budov chce obec vybudovat podnikatelské jednotky, které bude dál pronajímat.

Článek

Opraví se i další objekt, kde by mohl vzniknout pivovar či sochařský ateliér. Rekonstrukce nevyužívané hospodářské budovy vyjde na 34 milionů korun. Většinu nákladů uhradí dotace.

Areál v centru obce původně sloužil jako místní pivovar. Pak ho ale konkurenční pivovar odkoupil a zrušil. Z nevyužívaného komplexu se stal hospodářský objekt až do druhé poloviny minulého století. Poté desítky let chátral.

Práce na bývalé konírně začaly loni na podzim. Obec na její záchranu získala dotaci na regeneraci brownfieldů, čili nevyužívaných objektů, z ministerstva průmyslu a obchodu. Dotace pokryje 95 procent nákladů, zbytek zaplatí obec z vlastního rozpočtu. Podmínkou dotace bylo podnikatelské využití, proto se obec rozhodla nabídnout prostory živnostníkům. Vzniknout tam mají tři jednotky se zázemím.

„O prostorech ještě není rozhodnuto, ale už některé podnikatele poptáváme. V létě budeme vyhlašovat výběrové řízení. Chceme, aby tam byly základní služby, něco, co bude mít přínos obci, například autoservis, truhlárna nebo třeba moštárna,“ řekl místostarosta Tomáš Petr (nez.).

Stavební práce na konírně jsou zhruba v polovině. Dokončené by měly být letos na podzim. Součástí projektu je také úprava okolí, opraví se ulice i cesta a vybuduje se zeleň. Obnovy se dočká také sousední objekt, bývalá spilka, ve kterém chce soukromý investor vybudovat pivovar, společenský sál nebo sochařský ateliér.

Reklama

Doporučované