Hlavní obsah

Válka a protiruské sankce by mohly hnout realitním trhem v Karlových Varech

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Realitní kanceláře zatím nezaznamenaly výrazný pokles cen u nemovitostí, které v Karlových Varech vlastní ruští občané. Nevylučují ale, že tlak sankcí kvůli válce na Ukrajině může ruské majitele přimět byty prodat za reálnou cenu.

Článek

Rusové vlastní v lázeňském městě hotely i velké množství hlavně luxusních bytů. Ty se ale dosud nabízejí za nereálně vysoké ceny. Podle primátorky města Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) u luxusních bytů ceny spíše stagnují. „Například ceny ‚normálních‘ bytů a nemovitostí určených k bydlení obecně neklesají, spíše rostou, stejně jako ceny objektů určených k rekreaci. Co naopak asi příliš neroste, jsou ceny luxusních bytů, vil, apartmánů a podobných nemovitostí v deklarované hodnotě desítek milionů korun,“ řekla primátorka.

„Předpokládám, že za nastavené ceny nebudou nějakou delší dobu prodejné. Určitý pokles jsem zaznamenala u komerčních nemovitosti, především ubytovacích a lázeňských kapacit, kterých se vlastníci začali postupně zbavovat nejen v důsledku covidu, ale i následné diplomatické krize vyvolané kauzou Vrbětice a naposledy vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvedla Pfeffer Ferklová. „To vše samozřejmě znamená téměř vynulování ruské klientely, a nemovitosti, které byly především v desátých letech vybudovány nebo rekonstruovány právě pro tuto klientelu, budou minimálně ve střednědobém horizontu muset hledat jinou klientelu nebo jiné využití,“ odhaduje primátorka.

Ceny velkých a draze zařízených bytů jsou ale stále mimo možnosti běžných kupců, kteří by v nich chtěli bydlet. „Problém je trochu v tom, že ruští občané kdysi draze nakoupili a chtějí ještě dráž prodat. Takže těch bytů je teď tady v nabídce trochu více, ale jsou předražené. Ale je možné, že je situace začne tlačit ke snížení ceny. Zezačátku je nic netlačilo, ale už nyní jsou schopni jednat o tom, jaká je reálná cena. Je možné, že se to postupně trochu pohne,“ řekla ředitelka karlovarské české společnosti realitní Dagmar Jánská.

Uvolnění bytů, které jsou obvykle prázdné nebo pronajímané v lázeňské sezoně, by podle Jánské realitnímu trhu v Karlových Varech pomohlo. Musely by se ale prodávat za normální ceny. Běžně se domy ruských majitelů nabízejí za ceny čtyři, pět i více milionů, výjimkou nejsou ani ceny přes deset milionů korun. Jenže, jak podotkla Jánská, jde většinou o byty v lázeňské části města. „Je to tam sice hezké, ale musí se zohlednit i to, že se tam musí nějak dojet, zaparkovat, nejsou tam běžné obchody a podobně,“ popisuje i nevýhody luxusních bytů realitní makléřka.

Prodej bytů Rusů ale naráží na nečekané problémy. „Ruští majitelé jsou obvykle investoři, kteří žijí v Rusku, a teď, když se jejich nemovitost prodá, tak je problém s tím, jak se majitelé dostanou k penězům. Ideální pro ně není ani otevření běžného účtu v jiném státě, protože i tam mohou dosáhnout embarga. Právě z tohoto důvodu se nyní některé prodeje realit pozastavují,“ řekla mluvčí realitní společnosti Remax Dagmar Schejbalová.

V Praze je podle ní situace jiná než v Karlových Varech. Ti, co mají v Praze například jeden byt na bydlení, ho drží. Ale investoři, kteří mají třeba deset i více bytů, se je snaží prodat, i za nižší cenu. Ceny u těchto bytů klesly až o 20 procent. Ale v Karlových Varech je podle Schejbalové prodej omezen právě tím, že obvykle není kam poslat peníze.

Do nabídek realitních kanceláří se ale přeci jen tyto byty dostávají, zejména ty v lázeňské části města. Jejich ruští majitelé je využívali hlavně k pronájmu. Jenže po dvou letech koronavirové pandemie, kdy se do lázní nemohl dostat téměř nikdo ze zahraničí, se příjem z pronájmu snížil na minimum.

I kdyby se podle Schejbalové dostalo na realitní trh v Karlových Varech více bytů po ruských majitelích, je otázka, jestli by byly pro normálního českého klienta dostupné, o to více, že rostou ceny hypoték a energií. Zatímco ceny v Česku by podle odhadu realitních kanceláří měly v následující době spíše stagnovat, v Karlových Varech mohou jít ceny dolů, aby se přiblížily možnostem kupců.

Velkým strašákem jsou pro některé majitele nemovitostí v Karlových Varech uvalené sankce proti Rusku i konkrétním oligarchům. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) už ministerstvo vnitra začalo zjišťovat, zda některé nemovitosti nepatří lidem, na které se sankce vztahují. „Pokud by se ukázalo, že je možné tento majetek zmrazit, velmi by nám to pomohlo v rámci uprchlické krize. Nejde jen o byty, ale i hotely. To by mohly být řádově stovky volných míst, kde by mohli ukrajinští uprchlíci před válkou najít ubytování,“ řekl ČTK Kulhánek.

Reklama

Doporučované