Hlavní obsah

Zřícenina barokního loveckého zámku u Ostrova se po letech dočká záchrany

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zřícenina loveckého zámečku u Ostrova na Karlovarsku se brzy dočká záchrany. Městu se po letech podařilo nevyužívanou kulturní památku z 18. století získat do svého majetku od Lesů ČR.

Článek

Na místě je v plánu tábořiště pro turisty i expozice lovectví.

Barokní zámeček u Mořičova déle než sto let chátrá a dodnes z něj zbyla pouze torza obvodových zdí se zbytky fasády. Pokud se neopraví, hrozí podle Poledníčka jeho zřícení. Město má na novou podobu zámečku hotovou studii. Nyní je město i jeho vlastníkem, a to díky směně pozemků s Lesy ČR, a může tak plánovat jeho záchranu.

Záměrem města není uvést památku do původní podoby. „Budeme se snažit torzo zakonzervovat, aby se dál nerozpadalo, musíme zabránit vnikání vlhkosti. Momentálně se dokončuje archeologický průzkum,“ uvedl místostarosta Ostrova Marek Poledníček (nez.).

Město tam chce vybudovat lovecké tábořiště a odpočinkové místo pro pěší i cyklisty. Součástí bude také expozice k tématu lovectví, kde budou využity právě nálezy i poznatky z archeologického výzkumu.

Barokní lovecký zámeček dali vystavět v letech 1738 až 1739 majitelé ostrovského panství, markrabata Ludwig Georg a August Georg z Baden-Badenu a Hochburku. Dnešní zřícenina stojí na návrší v nejvyšší části bývalé panské obory asi 1,5 kilometru od Mořičova. Majitelé stavbu opustili v 19. století, nyní je v havarijním stavu. Do blízkosti zříceniny se návštěvníci mohou dostat po naučné stezce po starých cestách okolo Ostrova.

Reklama

Související témata:
Tábořiště

Doporučované