Hlavní obsah

Hejtman Červíček: Prodloužení vánočních prázdnin by ztížilo situaci rodičů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) nepovažuje prodloužení vánočních prázdnin za vhodný krok. Pouze by se tím zkomplikovala situace rodičů. Názory politiků i odborníků na prodloužení prázdnin se různí.

Článek

Ministerstvo školství i přes některé výzvy prodloužit vánoční prázdniny ve školách nemíní. „Pokud děti nebudou chodit do školy, půjdou ty menší s největší pravděpodobností k babičkám a dědečkům, a pak bych se obával následné větší zátěže onemocnění u seniorů. Větší děti, které už mohou být samy doma, se budou scházet u toho z nich, kdo zrovna nebude mít rodiče doma, nebo se shlukovat někde jinde,“ řekl hejtman Červíček.

Podle něj by nedávalo smysl ani to, že přestože by děti do školy nechodily, mohly by navštěvovat zájmové kroužky či jiné aktivity. „Namísto celoplošného uzavření škol, například v podobě prodloužení prázdnin, by měl stát jejich ředitelům umožnit operativně upravit výuku v závislosti na aktuální epidemické situaci v dané škole,“ uvedl hejtman.

Podle posledních dostupných dat se v Královéhradeckém kraji koronavirová nákaza prokázala ve 341 školách a školských zařízeních z celkem 562. Nákaza aktuálně zasáhla 47 ze 74 škol a školských zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem. „Bylo v nich 278 covid pozitivních žáků a 50 pedagogů, dalších 945 žáků a 33 pedagogů bylo v karanténě,“ řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Další kolo plošného testování na koronavirus ve školách v kraji v pondělí 6. prosince odhalilo 0,81 procenta pozitivních dětí z celkového počtu testovaných žáků. Jde o výsledky antigenních testů, přesnější PCR testy ve školách v kraji nebyly ještě vykázány. Oproti minulému týdnu, kdy studenti pozitivní na covid tvořili 0,95 procenta z celkového počtu nakažených, jde o pokles zachycených nákaz.

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji stagnuje, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 980, stejně jako v pondělí, před týdnem v úterý byla na hodnotě 977 a před tím 721, 458 a 298. Celostátní průměr byl dnes 1049, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Podle ministerstva se nákaza v kraji nejvíce šíří v okresech Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou, i když v mezitýdenním srovnání sedmidenní incidence v těchto okresech poklesla. Na Hradecku za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 1223 nákaz, oproti 1267 před týdnem. Na Rychnovsku podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 1123 nakažených, před týdnem zhruba 1271. Naopak v dalších třech okresech kraje sedmidenní incidence oproti hodnotám před před týdnem stoupla. V okresech Jičín, Trutnov a Náchod za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 1064, 767 a 669 nákaz, před týdnem to bylo na Jičínsku zhruba 981, na Trutnovsku 683 a na Náchodsku 609, vyplynulo z údajů ministerstva.

Reklama

Doporučované