Hlavní obsah

Hradecký kraj chce ve hvězdárně v Úpici astronomické centrum na sledování Slunce

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj chce vybudovat zhruba za 3,5 milionu korun s DPH ve Hvězdárně v Úpici na Trutnovsku návštěvnické a odborné astronomické centrum na pozorování Slunce.

Článek

Rada kraje schválila podání žádosti o dotaci ve výzvě ministerstva pro místní rozvoj na podporu cestovního ruchu. Dotace by mohla tvořit 50 procent výdajů z celkového rozpočtu. Zahájení prací kraj plánuje na podzim roku 2022.

„Naším záměrem je zrekonstruovat Sluneční dům, ve kterém donedávna probíhala soustavná pozorování Slunce. Chceme vytvořit moderní návštěvnické a odborné centrum. Tím, že shromáždíme většinu astronomických pozorovacích výstupů a dat do jednoho místa, přilákáme více odborníků a zájemců o tuto problematiku a zatraktivníme návštěvnické programy,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši).

Projekt nazvaný Návštěvnické a odborné pozorovací astronomické centrum počítá v objektu Slunečního domu se vznikem pracoviště pro vizualizaci a pozorování včetně meteorologického a seismického stanoviště. Povedou do něj výstupy z celooblohových kamer, registrace meteorů a případně dalších měření. Ve druhé místnosti bude technika pro zpracování dat, která umožní prezentovat návštěvníkům základní principy zpracování dat, uvedlo hejtmanství.

„Díky této investici vznikne v úpické hvězdárně moderní návštěvnické a odborné astronomické centrum, ve kterém budou soustředěny všechny astronomické pozorovací výstupy a zjištěná data na jednom místě,“ uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Výzvu pro podání žádosti o dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj 1. října 2021 s finanční podporou 200 milionů korun.

Hvězdárna v Úpici, která patří mezi nejmenší v Česku, byla založena před 60 lety. V odborné oblasti se specializuje na pozorování sluneční aktivity. Vlastníkem a zřizovatelem hvězdárny je Královéhradecký kraj.

Reklama

Související témata:

Doporučované