Hlavní obsah

Hradecký kraj dá za opravu a vybavení pevnosti Dobrošov téměř 95 milionů

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj zaplatí za opravu předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku včetně vybavení 94,8 milionu korun se započtením daně. Hotovo by mělo být letos na jaře.

Článek

Pevnost je národní kulturní památkou a od roku 2015 patří kraji, kdy ji bezplatně převzal od české armády. Její provoz zajišťuje Muzeum Náchodska. „V tuto chvíli probíhají montáže interiéru a instalace audiovizuální techniky dohromady za více než 15 milionů korun. Hotovo by mělo být během jara,“ řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Otevření pevnosti je podle něj plánováno na přelom dubna a května.

Stavební práce vyšly na 74 milionů korun, pořízení audiovizuální techniky stálo 12,6 milionu korun, nábytku 2,8 milionu korun, sbírkových předmětů 2,6 milionu korun a projektová dokumentace a autorský dozor stavby vyšel na 1,8 milionu korun. Více než 844.000 korun stál technický dozor a zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, uvedl kraj. Dvě třetiny celkových nákladů pokryje evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Stavební práce na rekonstrukci pevnosti začaly v červnu 2019 a skončily loni v létě. Zahrnovaly obnovu srubů Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko, opraveny byly podzemní chodby a vznikl bezbariérový přístup. Kraj také nechal osadit repliky původních střílen a zrekonstruovat interiéry do podoby z období vzniku opevnění. Kvůli ochraně netopýrů se práce přes zimu částečně zastavily. Součástí projektu byla také modernizace a rozšíření dosavadní expozice. Stavbaři také rozšířili a zmodernizovali návštěvnické centrum.

Pevnost Dobrošov měla spolu s dalšími 12 dělostřeleckými tvrzemi bránit hranice státu. Její stavba začala 13. září 1937 a byla naplánována na dva roky. Měla stát téměř 34 milionů československých korun. Dělníci však stihli dokončit pouze tři ze sedmi plánovaných objektů. Po mnichovských událostech výstavba skončila a tvrz zůstala nedokončená.

Reklama

Doporučované