Hlavní obsah

Lyžařské areály v hradeckém kraji mají po mrazivých dnech velmi dobré podmínky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji mají po mrazivých dnech velmi dobré podmínky, na Štědrý den a o nadcházejícím víkendu nabídnou kolem 50 kilometrů upravených sjezdovek.

Článek

V Krkonoších a v Orlických horách jsou také desítky kilometrů upravených běžkařských tras. Vyplývá to z údajů na webech lyžařských areálů a z vyjádření jejich zástupců.

Na hřebenech Krkonoš podle horské služby leží 25 až 40 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. V Orlických horách je v nejvyšších partiích okolo 35 centimetrů sněhu. Na sjezdovkách leží až 80 cemtimetrů přírodního a technického sněhu.

V největším českém lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně se aktuálně lyžuje na 15 kilometrech sjezdovek, za plného provozu nabízí 27 kilometrů sjezdových tratí. „Podmínky jsou skvělé a podle předpovědi by to tak mělo být i o vánočních svátcích. Přes den má být kolem nuly a v noci mrznout, takže top podmínky,“ řekl dnes ČTK manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina.

I na vánoční svátky budou v provozu lanovky Hromovka, Pláně, vlek Stoh, dále také lanovky Mísečky, Medvědín a vlek Harmony. V areálu Svatý Petr se bude nadále lyžovat na sjezdovkách Hromovka II, Turistická, Červená FIS a sjezdovka Stoh v dolní polovině. Na Medvědíně to jsou sjezdovky červená, Harmony a Tréninková ve zúžené podobě a na Horních Mísečkách sjezdovky Turistická a Cvičná louka. V okolí střediska je upravováno asi 12 kilometrů běžkařských tras.

Ve SkiResortu Černá hora – Pec budou na Štědrý den otevřené čtyři areály, a to Černá hora, Pec pod Sněžkou, Malá Úpa a Svoboda nad Úpou. „Na Malé Úpě se lyžuje do 13:00, ve všech ostatních areálech do 16:00. Večerní lyžování nebude na Štědrý den probíhat v žádném z areálů SkiResortu a rovněž kabinková lanovka vynechá svou pravidelnou poslední jízdu v 17:30,“ řekla dnes ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Od soboty 25. prosince budou v provozu všechny areály SkiResortu, otevřeno bude 34 kilometrů sjezdovek na jeden skipas. Kromě Černé hory, Pece, Malé Úpy a Svobody se začne lyžovat také v Černém Dole s velkou dětskou lokalitou a snowtubingem a ve Velké Úpě.

„Lyžaři mohou využít bezplatné skibusy na páteřních linkách mezi areály i lyžařský přejezd SkiTour, díky kterému je možné dopoledne lyžovat na Černé hoře a odpoledne na lyžích a rolbou přejet do Pece,“ řekla dnes ČTK Plchová.

V Krkonoších se lyžuje také v menších areálech, například v Mladých Bukách, ve středisku Herlíkovice – Bubákov nebo Prkenném Dole.

Velmi dobré podmínky hlásí před vánočními svátky také areály v Orlických horách, tam se lyžuje v areálech v Deštném a Říčkách, ale i v menších střediscích, například v Olešnici v Orlických horách.

Reklama

Doporučované