Hlavní obsah

Parkoviště v horských střediscích hradeckého kraje zaplnila auta turistů

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Parkoviště v horských střediscích v Královéhradeckém kraji v sobotu zaplnila auta turistů. Policie dopoledne například před Špindlerovým Mlýnem vracela auta rekreantů mířící do největšího krkonošského střediska zpět do Vrchlabí.

Článek

Zaplnilo se také parkoviště u Šerlichu v Orlických horách. Situace se začala zlepšovat odpoledne. Podobnou situaci v horských střediscích v kraji policie očekává také v neděli. Do hor lákají turisty velmi dobré sněhové podmínky a slunečné počasí.

„Mám informaci, že parkoviště se uvolňují,“ napsala po 15. hodině mluvčí krajské policie Lucie Konečná.

Policisté žádají návštěvníky, kteří směřují do hor, aby tam, kde to je možné, využívali v maximální míře kyvadlovou dopravu a hlavně neparkovali tam, kde to není dovolené a neblokovali průjezd vozidlům integrovaného záchranného systému.

Turisté, kteří míří na hřebeny Orlických hor v okolí Šerlichu, by měli nechat auto zaparkované v Deštném a odtud využít kyvadlovou autobusovou dopravu směrem na Šerlich. Parkoviště v sedle Šerlichu ve výšce 990 metrů nad mořem mají malou kapacitu a když je na horách pěkné počasí, turisté je rychle obsadí. V minulosti neukáznění řidiči cestu na hřebeny mnohokrát parkujícími auty zablokovali.

Horské sedlo mezi Šerlichem a Velkou Deštnou je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Na Šerlich kromě masy běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v polském středisku Zieleniec na východním hřebeni Orlických hor.

Reklama

Doporučované