Hlavní obsah

Rumcajsův svět v Jičíně je v havarijním stavu, čeká jej oprava za čtvrt milionu

Foto: Petr Švihel

Jičín.

Reklama

Galerie pohyblivých obrazů Rumcajsův svět Radka Pilaře v Jičíně je v havarijním stavu a radnice ji musela v prosinci uzavřít. Město chystá její opravu za čtvrt milionu korun.

Článek

„Návštěvníkům by se měla originální galerie, která sídlí v přízemí Valdštejnského zámku, opět otevřít do jarní turistické sezony,“ řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Rumcajsův svět se po otevření v roce 2010 stal vyhledávanou dětskou atrakcí. Ročně jí prošlo přes 10 000 návštěvníků. Expozice ukazuje výjevy ze života pohádkové postavy Rumcajse. Koncipována je tak, že jednotlivé kulisy musejí pákami, kladkami či jinými důmyslnými mechanismy rozpohybovat samy děti. Postavičky mají podobu, kterou jim ve známé pohádce spisovatele Václava Čtvrtka dal výtvarník Radek Pilař.

Již při tvorbě expozice její tvůrci mysleli na to, aby pohyblivé části byly dostatečně pevné. Technická revize atrakce po skončení loňské sezony však ukázala, že je potřeba větší rekonstrukce. Pro město ji udělá Truhlářství Zdar, které expozici v roce 2010 vytvořilo. Oprava by měla vyjít asi na 260.000 korun.

Galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře pomáhá utvářet pověst Jičína jako pohádkového města. Příběhy vousatého loupežníka v Jičíně od roku 2003 také připomíná Rumcajsova světnička. Je v domku pod městskými hradbami a ukazuje údajnou Rumcajsovu ševcovskou dílnu. Na Rumcajse a jeho tvůrce se pravidelně vzpomíná na začátku září i na festivalu Jičín - město pohádky. Zhruba pět kilometrů od Jičína je možné navštívit Rumcajsovu jeskyni.

Reklama

Související témata:

Doporučované