Hlavní obsah

V areálu nemocnice Jičín začala stavba pavilonu za 318 milionů

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu Oblastní nemocnice Jičín začala stavba multifunkčního pavilonu A. Termín dokončení je léto 2023. Kraj za stavební práce včetně vybudování jednopodlažního spojovacího koridoru k pavilonům D a E zaplatí zhruba 318 milionů.

Článek

Samotnému zahájení stavby nového pavilonu předcházela loni demolice nevyužívaného pavilonu A. „V podzimních měsících loňského roku proběhla demolice budovy původního pavilonu a ke konci roku stavbaři dokončili výkopové práce. Nyní budují základy pro stavbu nové budovy. Počítáme, že stavební práce vyjdou zhruba na 318 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

V podzemním podlaží nového objektu vzniknou kromě laboratoří a magnetické rezonance také skladové prostory, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží bude transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance a poradny. Ve druhém patře pavilonu projekt počítá s centrem klinických laboratoří a ve třetím s hemodialýzou. Ve čtvrtém patře bude mít zázemí stacionář onkologie, v pátém budou prostory pro provozní technologie budovy. Součástí stavby pavilonu A bude i jednopodlažní spojovací koridor, který naváže na krček mezi pavilony D a E, uvedlo hejtmanství.

„Jičínská nemocnice bude mít multifunkční pavilon s moderními prostory jak pro potřeby pacientů, tak pro zdravotnický personál a další zaměstnance. Modernizace krajských nemocnic je jednou z hlavních priorit Královéhradeckého kraje,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Na celou investici krajští zastupitelé již uvolnili z rozpočtu 620 milionů korun. „V této částce je i pořízení náhradního zdroje elektrické energie pro celou nemocnici a vybavení interiéru včetně zdravotnické technologie,“ řekla dnes ČTK mluvčí kraje Martina Svatoňová.

Archeologům se při záchranném výzkumu na staveništi podařil pozoruhodný objev, našli zdobenou část 7000 let staré sošky z doby kamenné. Z Čech je podle nich známých jen asi 40 torz podobných plastik. V areálu nemocnice a v jejím okolí bylo v mladší době kamenné rozsáhlé sídliště a na přelomu pozdní doby bronzové a starší doby železné pohřebiště kultur popelnicových polí, vyplynulo z výzkumů archeologů. Záchranný výzkum na místě budoucího multifunkčního pavilonu A v areálu nemocnice proběhl v září 2021. Artefakty ze záchranných výzkumů budou k vidění na výstavě, která je naplánovaná od 11. března do 17. dubna v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně.

Přestavba pavilonu A není jedinou krajskou investicí v jičínské nemocnici za poslední dobu. Kraj nedávno dokončil rozšíření hlavního vjezdu s novou lékárnou, která dosud v nemocnici chyběla.

Reklama

Související témata:

Doporučované