Hlavní obsah

V Zoo Dvůr Králové za rok odchovali šest žiraf Rothschildových, nejvíc na světě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se za poslední rok narodilo šest ohrožených žiraf Rothschildových. Je to nejvyšší počet z celkem 26 žiraf Rothschildových narozených v zoologických zahradách v posledním roce na světě.

Článek

ČTK to dnes řekl mluvčí zoo Michal Šťastný. Dvorský chov žiraf Rothschildových patří k nejvýznamnějším na světě, stádo nyní čítá 17 jedinců. Celkem jich v různých zoo žije víc než 500. Dvorská zoo chová ještě deset žiraf síťovaných.

Před narozením šesti žiraf Rothschildových poslední mládě tohoto druhu přišlo ve Dvoře Králové na svět v roce 2016. Následoval několikaletý cílený útlum se záměrem chovy v lidské péči geneticky zkvalitnit. „Později koordinátor evropského chovu žiraf dal odchovům nových mláďat v partnerských zahradách zelenou, a to včetně dvorského safari parku,“ uvedl Šťastný.

V roce 2021 dvorská zoo získala z plzeňské zoo nového chovného samce, který je otcem všech šesti nově narozených mláďat. Ta postupně přišla na svět od 23. prosince 2022. Zatím poslední mládě se narodilo letos 21. listopadu. Z šesti mláďat jsou čtyři samice a dva samci.

První mládě žirafy Rothschildovy se v zoo podařilo odchovat v roce 1972. Dosud se ve Dvoře Králové narodilo celkem 276 žiraf. Z toho 182 připadá na žirafy Rothschildovy, zbytek na žirafy síťované.

Počátkem chovu ve Dvoře se staly výpravy někdejšího ředitele dvorské zoo Josefa Vágnera do Afriky. Z nich mezi lety 1969 a 1972 přivezl přes sto žiraf a víc než 2000 dalších zvířat. Krev dvorských chovů tvoří základ chovných skupin v mnoha zoo po celém světě a znamená pojistku pro jejich zachování i v případě, že by v přírodě vyhynuly.

Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155 000 žiraf, v roce 2015 to bylo zhruba 95 000 kusů. Za poklesem jejich populace stojí přeměna přirozeného prostředí, úbytek míst k pastvě, pytláctví i války. „Právě kvůli válkám a pytláctví je nyní žirafa Rothschildova jednou z nejohroženějších. V divočině jich není více než 1600,“ uvedl dříve zoolog dvorské zoo Luděk Čulík.

Safari Park Dvůr Králové patří Královéhradeckému kraji a specializuje se na Afriku, velmi úspěšný je například v chovu nosorožců či antilop. Zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech. Loni návštěvnost zoo vzrostla meziročně o 23 procent na dosud nejvyšších 669 432 lidí.

Reklama

Doporučované