Hlavní obsah

Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku, cesta Obřím dolem je zledovatělá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky na Růžovou horu zůstal v provozu. Turisté, kteří by se na Sněžku chtěli vydat Obřím dolem, si musejí dát pozor na ledovatý terén.

Článek

Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

Pokud se turisté vydají z Pece pod Sněžkou na Sněžku Obřím dolem, musejí být velmi opatrní v úseku Kaplička - Slezská bouda. „Na cestě je stále velké množství sněhu, který je sešlapán do velkých ledových ploch. Doporučujeme užití nesmeků nebo maček,“ uvedla ve výstraze horská služba.

Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Dnes ráno vál vítr na Sněžce rychlostí téměř 70 kilometrů v hodině, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky.

V dubnu je lanovka na Sněžku v provozu o víkendech, kdy jezdí od 08:00 do 18:00. Do denního letního provozu se lanovka rozjede v sobotu 30. dubna. Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje.

Ostatní lanovky v Krkonoších mají po zimní sezoně pravidelnou odstávku. Od 30. dubna pojede denně i lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. O víkendu 30. dubna a 1. května pojede lanovka z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch.

Na hřebenech Krkonoš je přibližně 50 až 110 centimetrů sněhu. U Luční boudy, která leží v nadmořské výšce 1415 metrů, dnes ráno leželo 95 centimetrů sněhu. Ráno byly na Luční boudě dva stupně nad nulou, na Sněžce byl jeden stupeň pod bodem mrazu.

V lavinových katastrech stále platí první, tedy nejnižší, stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. „Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Doporučované