Hlavní obsah

Značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje má devět výrobků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje v letošním, 13. ročníku soutěže získalo devět výrobků.

Článek

„Mezi oceněnými jsou například kozí jogurt Ivany Zadražilové z Pilníkova na Trutnovsku, jablečný mošt Vojtěcha Drahoňovského ze Železnice na Jičínsku nebo Plotišťské nakládané okurky ze společnosti HAK z Plotišť nad Labem u Hradce Králové,“ informovali zástupci hejtmanství. Do letošního ročníku se přihlásilo 38 výrobců se 161 výrobky. Nominace byly uděleny ve všech devíti kategoriích. Šest z nich získalo ocenění poprvé.

Ocenění získali výrobci na druhém ročníku Festivalu regionálních produktů, který se o víkendu konal v Hradci Králové. „Jsem přesvědčen o tom, že regionální výrobce musíme podporovat, minimálně formou podobných přehlídek, kde mohou široké veřejnosti prezentovat kvalitu své práce,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Speciální Cenu hejtmana Královéhradeckého kraje letos získal staročeský uzený bok vyráběný společností ZEPO Bohuslavice, cukrovinka Bezé od společnosti FEST food a Frydrychův mošt z farmy vyrobený Miroslavem Frydrychem z jablek a višní.

Značka Regionální potravina, která je projektem ministerstva zemědělství, garantuje, že výrobek je udělaný podle dané receptury, je čerstvý a z lokálních surovin. Často jde o krajové speciality. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců.

Související témata:

Doporučované