Hlavní obsah

Část obyvatel pod Hokejkou v Liberci nesouhlasí s vytvořením jednosměrek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Část obyvatel pod největším panelovým domem v Liberci zvaném Hokejka nesouhlasí s vytvořením jednosměrných ulic, jak to plánuje radnice. Podle nich jim to přinese jen problémy, petici podepsalo přes 300 lidí.

Článek

Nejlepší by podle nich bylo nedělat nic. ČTK to řekl jeden ze zástupců Lukáš Voplakal.

Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že na základě připomínek nechají projektanta návrh upravit a poté ho posoudí ještě jeden odborník. Není tak podle něj jisté, zda se úprava značení bude dělat ještě letos. „Samozřejmě může se stát, že celá realizace těch opatření se prodlouží o rok,“ dodal Šolc.

Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti ale jen asi 1000, což řada obyvatel řeší tím, že v rozporu se silničním zákonem parkuje v ulicích s obousměrným provozem, ale prostor tam zůstává na průjezd auta jen jedním směrem. Radnice se rozhodla tento stav legalizovat tím, že silnice v této lokalitě nechá zjednosměrnit a vznikne tak zhruba 500 míst.

Část místních ale s takovou úpravou nesouhlasí. „Velká část toho řešeného území není sídliště, ale je to oblast, kde jsou rodinné a řadové domy, a tam žádný problém není. Tam každý má svoji garáž nebo příjezdovou cestu, na které se parkuje,“ řekl Voplakal. Konkrétně jde o lokalitu mezi ulicemi Na Cvičišti a Jiráskova, které je od sídliště vzdálené zhruba kilometr. „V naší čtvrti není problém s parkujícími lidmi ze sídliště,“ dodal Voplakal.

I proto podle něj chtějí, aby se systém jednosměrek netýkal zástavby rodinných domů. Jejich obyvatelé argumentují tím, že po zjednosměrnění ulic se sníží počet vjezdů do jejich lokality ze čtyř na dva a výrazně se jim prodlouží cesta k jejich domovům. Obávají se toho, že kvůli kroužícím autům přestanou být klidnou čtvrtí. Zhorší se podle nich i bezpečnost dětí, neboť když pojedou na jízdním kole od hřiště domů, budou muset jet po frekventované Hlávkově ulici. „Kde auta běžně jezdí sedmdesátikilometrovou rychlostí,“ dodal Voplakal.

Reklama

Doporučované