Hlavní obsah

Cizincům v Libereckém kraji pomůže s orientací brožura vydaná v pěti jazycích

Foto: ČTK

Liberec.

Reklama

Liberecký kraj vydal informační brožuru, která by měla cizincům pomoci s integrací. Kromě češtiny ji kraj vydal v pěti jazycích.

Článek

„Inspirací byl kraj Vysočina,“ řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa. Brožura s názvem „Pravidla, která Vás chrání aneb bezpečný život cizince v Libereckém kraji“ vydal kraj v mongolštině, ukrajinštině, ruštině, vietnamštině a angličtině.

„Prvotním cílem je pomoci cizincům, pomáháme díky ní ale i obyvatelům kraje a zaměstnavatelům. Pokud cizinci budou znát svá práva, povinnosti a místní zvyky, mohou se vyhnout protiprávnímu jednání, které často páchají pouze z neznalosti. Tím, že budou znát i svá práva, například o výši mzdy a pracovní době, mohou se bránit proti neetickému chování ze strany zaměstnavatele nebo majitele bytu ve kterém bydlí,“ doplnil Tulpa.

„Cílem při tvorbě brožury bylo hlavně, aby byla přehledná, stručná, a aby její vypovídací hodnota měla co nejdelší dobu platnosti. Cizinec legálně pobývající na území kraje, když dostane tuto brožuru, tak mu pomáhá lépe se orientovat v širokém spektru specifik našeho kraje i České republiky,“ řekla vedoucí centra na podporu integrace cizinců Žaneta Kaprasová, která se na tvorbě materiálu podílela. Brožura ale podle ní může pomoci i zástupcům státní správy při jednání s cizinci.

Brožura je v pěti cizojazyčných mutacích s ohledem na rozložení cizinců v kraji. „Cílí jak na cizince ze zemí Evropské unie, tak na ty ze třetích zemí,“ řekl Tulpa. Brožuru vydal kraj v každé jazykové mutaci v nákladu tisíc kusů a počítá s případným dotiskem v příštím roce, materiál má ale také elektronickou verzi. Text je rozdělen do několika oblastí – zaměstnání, bydlení, školství, volný čas, bezpečnost, zdravotnictví a doprava. Vše je doplněno i o důležité a užitečné kontaktní údaje ze všech čtyř okresů Libereckého kraje.

Materiál vznikl za podpory ministerstva vnitra z programu prevence kriminality. Brožuru je možné získat v budově Krajského úřadu Libereckého kraje, k dispozici ji ale budou mít i na úřadu práce nebo policii. V elektronické podobě je volně ke stažení na webových stránkách sociálního odboru krajského úřadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované