Hlavní obsah

Kynologové celníků mají v Heřmanicích novou výcvikovou halu

Foto: HZS ČR / Leoš Kučera

Ilustrační foto.

Reklama

Kynologové celní správy v Heřmanicích na Liberecku mají novou výcvikovou halu, do které se vejde i kamion.

Článek

„Zařízení, které umožní rozšířit a zkvalitnit výcvik služebních psů, stálo 45 milionů korun a celní správa jeho výstavbu financovala z vlastních prostředků bez dotací,“ řekl Milan Poulíček, generální ředitel Generálního ředitelství cel.

Dosud celníci cvičili jen venku, teď mají možnost cvičit prakticky neomezeně i večer po setmění. „Umožní to cvičit častěji a v co nejlepších podmínkách. Výcvik se zintenzivní, slibujeme si od toho, že bude probíhat častěji a nebude nutné ho předčasně ukončit třeba kvůli tmě nebo špatnému počasí,“ řekl Petr Müller, který má u celní správy na starosti služební kynologii.

V nové hale získali kynologové i místnost se sterilizací a samostatné oddělené a zabezpečené sklady na jednotlivé vzorky pachů pro výcvik. „Na rozdíl od jiných zemí, kde se cvičí na napodobeninách, my cvičíme na skutečných látkách a jen doplňujeme další,“ řekl Müller. Kynologové tak mají ve skladech i vzorky drog, bankovek nebo cigaret. Jsou zabezpečené v oddělených místnostech, aby se pachy nemíchaly a psi se mohli cvičit na konkrétní pach.

Výcvikové středisko pro služební kynologii Celní správy ČR vzniklo v Heřmanicích nedaleko česko-polské hranice v roce 1996 a od roku 2005 má status světové celní organizace. Za dobu své existence vychovala základna na 1000 psů s psovody pro českou celní správu. Základnou prošla také stovka psů s psovody ze zahraničí - z Evropy, Peru či Ruska, ale také třeba z Ekvádoru a Izraele. V posledních dvou letech se ale podle Müllera zahraniční kurzy kvůli koronavirovým opatřením neuskutečnily.

V současné době má celní správa 43 psovodů a 66 služebních psů vycvičených na vyhledávání drog, léků, cigaret, zbraní a střeliva, ale také vzácných zvířat či slonoviny nebo bankovek. V květnu tu dokončili výcvik pěti psů schopných vyhledávat osoby s covidem-19. Nově letos začali celníci cvičit psy na vyhledávání osob ukrytých v dopravních prostředcích. Celní správa tím reagovala na zvýšený výskyt běženců ukrytých v autech a kamionech, které několikrát odhalily rentgeny. „To záření je tak vysoké, že chceme tyto případy eliminovat,“ dodal Müller.

Reklama

Související témata:

Doporučované