Hlavní obsah

Liberecký kraj zahájí další kolo dotací na kotle, pro rodiny s nízkými příjmy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Libereckém kraji začne v pátek 1. července další kolo dotací na výměnu zastaralých kotlů, už čtvrté. Až 95 procent částky potřebné na výměnu kotle za ekologičtější mohou tentokrát získat domácnosti s nízkými příjmy nebo senioři.

Článek

V programu je k dispozici 108 milionů korun. Po zkušenostech z prvních kol, kdy se u krajského úřadu tvořily velké fronty, které provázely i potyčky žadatelů, je už možné žádosti podávat jenom elektronicky.

Elektronickou žádost musí zájemce o dotaci vyplnit a odeslat prostřednictvím webové stránky http://dotace.kraj-lbc.cz/kotlikove-dotace v sekci „Kotlíkové dotace v Libereckém kraji IV“. „Do deseti dnů pak musí lidé doplnit písemné podklady k žádosti. Kotel potom musí vyměnit nejpozději do dvou let od schválení dotace,“ doplnil krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Písemné podklady je možné doručit osobně na podatelnu krajského úřadu nebo prostřednictvím datové schránky.

Dotace jsou v tomto čtvrtém kole určené jen nízkopříjmovým skupinám. „To znamená, že průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhnul 170 900 korun,“ řekl radní. Žádat o dotaci mohou také domácnosti seniorů nebo lidé, kteří pobírají invalidní důchod, v tomto případě příjmy dokládat nemusejí. Žádosti je možné podávat do konce srpna. Před spuštěním čtvrtého kola si v lednu nechal kraj zpracovat průzkum, o výměnu tehdy projevilo zájem zhruba 260 domácností. Ulvr ale věří, že zájem bude podstatně vyšší, podle odhadů by mohl kraj podpořit výměnu až 800 kotlů.

I tentokrát bude možné žádat o peníze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy za kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo plynové kotle. „Ty plynové už ale musí být vyměněné do 30. dubna nebo jejich výměnu museli žadatelé do stejného data objednat,“ doplnil Ulvr. Na tepelná čerpadla je možné získat až 180 tisíc korun, na kotle na biomasu 130 tisíc korun a v případě plynového kondenzačního kotle maximálně 100 tisíc korun.

Liberecký kraj už má s dotacemi na výměnu kotlů za ekologičtější několikaleté zkušenosti, první dotace rozdělil v roce 2016, od té doby podpořil více než půl miliardou korun výměnu bezmála 4600 kotlů. V předchozích kolech bylo možné získat 80 procent potřebných peněz a v oblastech se zhoršeným ovzduším ještě o pět procent víc.

Reklama

Doporučované