Hlavní obsah

Na Jizerce v Jizerských horách v noci teplota klesla skoro k minus 27 stupňům

Foto: Ivan O. Straka

Ilustrační foto.

Reklama

Mrazivou noc má za sebou sever Čech, na většině míst bylo pod minus deseti stupni Celsia. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla skoro k minus 27 stupňům. Na stanici Kořenov, Jizerka - Rašeliniště bylo minus 26,8 stupňů.

Článek

V Libereckém kraji byla noční minima nejčastěji mezi minus 11 až minus 15 stupni, na horách mezi minus 15 až minus 20. Tradičně nejvíce mrzlo na Jizerce, nejde ale ani o letošní maximum. To je z 15. února, kdy na stanici Rašeliniště teplota klesla na minus 30,3 stupně. Pod minus 20 stupňů se o dnešní noci dostala teplota podle meteorologa ještě na dvou místech v Jizerských horách, kde jsou měřicí stanice. Přímo v osadě Jizerka bylo minus 22,7 stupně a na Smědavě minus 21,3.

V Ústeckém kraji bylo dnešní noci o něco méně chladno, minima byla nejčastěji mezi minus deseti až minus 13 stupni. Nejchladněji bylo ve Velkém Chvojně na Ústecku, kde bylo minus 16,7 stupně. „Ve Varnsdorfu bylo minus 15,4,“ řekl Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Následující noc by podle něj neměla být tak mrazivá jako ta dnešní. „Teploty budou maximálně k minus deseti stupňům, ale většinou by měly být k minus pěti,“ dodal Hynčica.

Sníh je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších, leží na nich zledovatělá vrstva krytá posypem. Jinak jsou povrchy vozovek na severu Čech suché vymrzlé, vlhké či mokré. Při takto nízkých teplotách neúčinkuje posypová sůl, na mokrých silnicích by proto měli motoristé jezdit opatrně. Varování silničářů před námrazou platí i pro čtyřproudovou silnici 35 u Rádelského Mlýna mezi Libercem a Turnovem, silnici 7 na Chomutovsku či silnici 8 z Teplic na Lovosice.

Přes den bude na severu Čech jasno až polojasno, během dne bude přibývat oblačnost. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus pěti až minus dvěma stupni Celsia, na horách mezi minus sedmi a minus čtyřmi stupni.

Reklama

Související témata:

Doporučované