Hlavní obsah

Nejdražší projekt Libereckého kraje je letos obnova silnice v Benešově u Semil

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Nejdražším silničním projektem Libereckého kraje v letošním roce je první etapa rekonstrukce silnice II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se silnicí I/14. Stavba přijde včetně DPH bezmála na 215 milionů korun.

Článek

„Kraji se na ni podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Práce začnou na jaře, jakmile to počasí dovolí, hotovo musí být do poloviny příštího roku,“ řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Zakázku na stavbu získala pardubická společnost M-Silnice.

Rekonstrukce patří k nejdražším krajským projektům, přes 200 milionů zatím stála rekonstrukce silnice z Turnova na hranici se Středočeským krajem nebo obnova silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště.

„Vzhledem k tomu úseku, který je dlouhý jen 2,3 kilometru, jsou to enormní náklady, ale jedná se o kompletní rekonstrukci celého tělesa silnice. Dojde k narovnání šíře komunikace v celém úseku, musí být upraveny i krajnice této silnice. Dojde k rekonstrukci a výstavbě 19 opěrných zdí, k rekonstrukci 25 propustků. Podstatnou část toho rozpočtu budou tvořit i náklady na následnou opravu objízdných tras,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Kromě zpevnění svahů přinese rekonstrukce nový systém odvodnění silnice, její částečné rozšíření a sjednocení šířky. Projekt počítá podle Svitáka i s výstavbou nové autobusové zastávky, nových chodníků i vybudováním veřejného osvětlení.

Na letošní rok připravil podle Svitáka Liberecký kraj podobně jako loni silniční stavby za zhruba miliardu korun. Ve vlastním rozpočtu má na tyto investice 271 milionů korun, dalších 155 milionů by měl získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a počítá s 364 miliony korun z evropských fondů. „Současně dobíhají akce z Integrovaného regionální operačního programu (IROP I). Na čtyři investiční akce, mezi kterými jsou například druhá etapa rekonstrukce silnice na Ještěd nebo silnice v Křižanech, máme v rozpočtu naplánované spolufinancování ve výši 162 milionů korun,“ dodal Sviták.

Reklama

Související témata:

Doporučované