Hlavní obsah

Práce na stavbě parkovacího domu u sídla Libereckého kraje ztíží parkování

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Staveniště předá kraj dodavatelům v pondělí 10. října, hotový by měl parkovací dům být do 12 měsíců, řekl dnes na dotaz ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Článek

Zakázku získalo ve veřejné soutěži sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS, kraj přijde stavba včetně DPH na 233 milionů korun.

V sousedství krajského sídla vyroste parkovací dům s 244 místy pro auta, z toho stovka bude určena pro veřejnost. Dnes je kolem úřadu místo pro 138 automobilů, parkovací kapacita se tak výrazně zvýší. Po dobu výstavby ale prostoru k parkování výrazně ubyde, úřad teď proto jedná o zajištění prostoru pro auta úředníků s provozovateli nedalekého zábavního vědeckého centra IQLandia, další prostor by mohl být podle hejtmana u teplárny.

Stavba ocelové konstrukce se zelenou střechou měla podle původních plánů začít v už dubnu. Stavební společnost BAK, která tehdy soutěž na stavbu s nabídkovou cenou 162 milionů korun vyhrála, ale oznámila, že není schopna stavbu zahájit a včas dokončit vzhledem k vývoji na stavebním trhu. Postupně zakázku odmítly i ostatní firmy, a kraj tak musel soutěž zopakovat a odhadovanou cenu kvůli zdražení stavebních materiálů i prací navýšit.

„Počítáme tam se spolufinancováním z libereckého integrovaného plánu rozvoje, tedy IROPu (Integrovaný regionální operační program), a ty peníze se musí vyžít do konce roku 2023. Předpokládáme, že stavba začne ještě v říjnu a hotovo bude nejpozději příští rok v listopadu,“ doplnil hejtman. Stavba parkovacího domu a úprava jeho bezprostředního okolí je první částí projektu celkové obnovy oblasti kolem sídla Libereckého kraje.

Budovy a pozemky v sousedství svého sídla koupil Liberecký kraj v roce 2014 od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11 000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl za 97 milionů korun na Evropský dům, předloni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, v době covidu tam bylo očkovací centrum, od 1. března slouží Krajskému asistenčnímu centru pro Ukrajinu (KACPU).

„Předpokládáme že ještě v příštím roce začneme stavět i tu druhou část, což je náplavka, zpřístupnění řeky Nisy, obecně celé veřejné prostranství v okolí krajského úřadu. Teď pracujeme na získání stavebního povolení, bylo tam třeba schválit řadu smluv s Povodím Labe. Předpokládám, že když se nic nezadrhne, tak bychom dodavatele soutěžili na jaře příštího roku a hotovo by pak mohlo být do konce roku 2024,“ dodal Půta.

Reklama

Doporučované