Hlavní obsah

Projekt Památky bez bariér otevře v září handicapovaným zámek v Zákupech

Foto: Profimedia.cz

Zákupy.

Reklama

Projekt „Památky bez bariér“ otevře v pondělí 12. září handicapovaným zámek v Zákupech na Českolipsku. Vstup bude pro držitele průkazů TP, ZTP/P a ZTP i jejich asistenty zdarma.

Článek

„Kapacita jednotlivých prohlídek je ale omezená, proto je nutné si ji včas rezervovat,“ řekla mluvčí Libereckého kraje Anna Vašková. Prohlídku si podle ní mohou zájemci rezervovat u koordinátorky Národní rady osob se zdravotním postižením Libereckého kraje telefonicky na čísle 736 751 207 nebo prostřednictvím e-mailu liberec@nrzp.cz.

Památky bez bariér jsou společným projektem Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky (NRZP) a Národního památkového ústavu. Pro návštěvníky s handicapem upraví v Zákupech hlavní prohlídkový okruh zaměřený na dobu, kdy zámek patřil císaři Františku Josefovi I., který ho sám navštěvoval a půjčoval k letním pobytům svým blízkým. Prohlídka povede místnostmi v severním a západním křídle, které mají dochovanou původní výzdobu, součástí bude i prohlídka historické kuchyně v přízemí zámku.

„Jsem rád, že mezi vybrané památky patří právě zákupský zámek, který bude přizpůsoben specifickým potřebám různých typů zdravotních handicapů. Byla by opravdu škoda, kdyby tolik krásných míst nebylo přístupno určité skupině lidí,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Prohlídka je podle něj vhodná nejen pro vozíčkáře, ale i pro sluchově postižené, nebo pro lidi se zrakovým postižením, kteří si budou mít možnost některé exponáty i osahat.

Zákupský zámek patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje a je národní kulturní památkou. V Česku jde o ojedinělou ukázku habsburské rezidence. Sídel, která v zemi tomuto panovnickému rodu patřila, je sice víc, přístupných je jich ale minimum. Dnešní podoba zámku odkazuje hlavně na druhou polovinu 19. století. Autorem výzdoby je slavný malíř Josef Navrátil, který se postaral nejen o přemalování většiny zničených, původně barokních stropů, ale navrhoval i vzory papírových tapet, dekoračních látek, nábytek nebo kachlová kamna.

Historické interiéry prohlídkové trasy jsou ve druhém patře, vozíčkáři proto musí mít vlastní doprovod a prohlídku absolvují na svém vlastním mechanickém vozíku. Zaměstnanci zámku pomohou ale vynést vozík do patra a na konci prohlídky ho zase snést do přízemí. K dispozici bude podle krajské koordinátorky NRZP Marcely Ježkové také schodolez, speciální zařízení, které umožňuje vozíčkářům překonávat schodiště. Každá prohlídka má maximální kapacitu osm vozíčkářů s osmi asistenty. Omezením jsou jen toalety, které nejsou pro vozíčkáře uzpůsobené.

Prohlídky jsou zhruba na hodinu, vyrážet budou od 09:00 každou hodinu, poslední je zatím plánována na 15:00. V případě zájmu budou ale podle Ježkové další prohlídky v rámci možností přidány. Pro všechny návštěvníky bude otevřena a díky rampě zpřístupněna také barokní zahrada zákupského zámku a anglický park.

Reklama

Související témata:

Doporučované