Hlavní obsah

Velikonoce v Křišťálovém údolí otevřou o víkendu sklárny v Libereckém kraji

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Velikonoce v Křišťálovém údolí otevřou o víkendu veřejnosti muzea a sklářské a bižuterní firmy v Libereckém kraji.

Článek

Zájemci se mohou zapojit i do soutěže o ceny, jednou z nich je originální zlaté vejce. Lidé mají možnost se zblízka podívat na výrobu skleněných velikonočních ozdob, šperků nebo bižuterie. Na řadě míst připravili pro návštěvníky také výtvarné dílny, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Losování výherců se uskuteční v příštím týdnu.

„Akci jsme sice nazvali Velikonoce v Křišťálovém údolí, ale zcela záměrně se koná právě týden před těmito významnými křesťanskými svátky. Je to právě včas na to, pořídit si u sklářů a výrobců bižuterie originální velikonoční dekorace, které pro návštěvníky připravili,“ doplnila náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Zájemci mají možnost si také zasoutěžit, při návštěvě každého z míst zapojených do projektu získají unikátní kód, který vyplní spolu s kontaktem na sebe do formuláře na webu Křišťálového údolí.

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem. Kaj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Ve světě je však unikátní právě koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V kraji je více než 280 firem a živnostníků z oboru.

Od sklářské firmy Preciosa proto kraj koupil ochranné známky Crystal Valley a Křišťálové údolí, aby je k rozvoji této turistiky využil. První akcí byl na podzim 2019 Víkend Křišťálového údolí, který veřejnosti otevřel čtyři desítky skláren, sklářských ateliérů, muzeí a škol po celém kraji. Navštívilo je tehdy 20 000 lidí. V posledních dvou letech ale plány zhatil koronavirus. Větší aktivity v rámci projektu se tak rozjíždějí až teď. Do Velikonoc v Křišťálovém údolí se zapojí čtyři muzea a dvě desítky skláren, mezi nimi například i Rautis v Poniklé, kde vyrábějí perličkové skleněné ozdoby zapsané v UNESCO.

Reklama

Doporučované