Hlavní obsah

Voda na Frýdlantsku zdraží o devět procent na 138,22 korun za metr krychlový

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pro čtyřčlennou rodinu s průměrnou spotřebou to bude znamenat měsíčně zhruba 140 korun navíc. Frýdlantská vodárenská (FVS) zásobuje vodou 24 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku, hlavním důvodem zdražení je růst cen elektřiny

Článek

„U pitné vody je nárůst ceny pro rok 2022 tvořen téměř výhradně nárůstem cen energií. Náklady budou příští rok o 4,5 milionu korun vyšší. Při rozpočítání na metr krychlový vody jde o navýšení ceny o 2,63 korun, přičemž celkové navýšení vodného je jen o tři setiny vyšší, protože se do něj promítají i jiné faktory,“ doplnil ředitel Frýdlantské vodárenské Petr Olyšar. Elektřina se podle něj do vodného promítá výrazným způsobem, protože čištění a úprava pitné vody jsou energeticky velmi náročné. Kvůli zvýšení nákupních cen zaplatí podle Olyšara FVS v příštím roce za elektřinu téměř dvakrát víc než letos.

Také u stočného hraje nárůst cen energií významnou roli a na nárůstu se podílí zhruba z poloviny. „V tomto případě se ale přidávají ještě další faktory, jako například nezbytné navýšení mezd zaměstnanců, inflace, rostoucí ceny materiálů na opravy nebo nezbytné používání nové chemikálie pro srážení fosforu v čistírně odpadních vod ve Frýdlantě, kterou musíme používat, abychom splnili zákonnou povinnost,“ vysvětlil Olyšar růst stočného.

Za vodu si od Nového roku připlatí také obyvatelé Semilska a části Jablonecka zásobovaní Vodohospodářským sdružením Turnov (VHS). Na vodném a stočném zaplatí včetně DPH 117,95 Kč za metr krychlový, což představuje zvýšení ceny o 4,9 procenta. VHS Turnov zásobuje obyvatele šesti měst a 14 obcí Semilska a Jablonecka.

Největší část obyvatel Libereckého kraje zásobuje vodou Severočeská vodárenská společnost (SVS). Na konci listopadu informovala, že od Nového roku zdraží o bezmála 7,7 procenta, za krychlový metr vody tak odběratelé včetně DPH zaplatí 112,45 Kč. Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 92 litrů na osobu bude znamenat měsíčně zhruba 80 korun navíc. I tady je jsou jedním z důvodů růstu cen vyšší náklady na energie a materiály, ale také nutnost investic do obnovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované