Hlavní obsah

Frýdek-Místek na přání obyvatel upraví lokalitu Zátiší

Ilustrační foto.

Reklama

Frýdek-Místek nechá za zhruba milion korun upravit odpočinkovou lokalitu Zátiší. Obyvatelé si její úpravu vybrali v prvním ročníku participativního rozpočtu, v němž mohli hlasovat pro proměnu jedné z devíti vytipovaných oblastí.

Článek

„Úprava okolí zastávek versus odpočinkové lesní místo. Tak vypadal souboj hlasů na prvních třech místech ve veřejné anketě, kterou město spustilo v lednu. Nakonec s přehledem s 223 hlasy zvítězilo právě Zátiší a zastávky v Ostravské a Anenské ulici nechalo za sebou. Konkrétní úpravy místa budou moct lidé navrhnout na plánovacím dni,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Zátiší bylo podle ní dříve oblíbeným výletním místem. Na místě, kde začíná naučná stezka Frýdecký les, je v současnosti ale jen několik starých laviček a odpadkových košů. Podle mluvčí lidé poukazovali právě na to, že by se ze Zátiší opět mohlo stát příjemné místo k odpočinku.

„Lokalit, mezi kterými mohli lidé vybírat, bylo celkem devět, a v rámci pilotního ročníku participativního rozpočtu je vytipovali členové Komise pro územní plánování, architekturu a participaci. Ve veřejné anketě hlasovalo celkem 871 občanů,“ uvedla mluvčí. Město má zhruba 60.000 obyvatel.

Dodala, že hlasováním ale role obyvatel v rozhodování o proměně vybraného místa neskončí. „Dalším krokem je plánovací den přímo na vítězném místě. Nápady obyvatel budou přetvořeny v zadání, se kterým bude pracovat projektant nebo architekt. Město poté návrh představí a lidé jej budou moci komentovat a navrhovat úpravy,“ doplnila mluvčí. Plánovací den město připravilo na 26. března. Jeho součástí bude také program pro děti. Proměna místa má být hotová do poloviny roku 2023.

Reklama

Doporučované