Hlavní obsah

Historickým městem roku v Moravskoslezském kraji je Frenštát pod Radhoštěm

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historickým městem roku 2021 v Moravskoslezském kraji se stejně jako loni stal Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku. Postoupil do celostátního finále. Město cenu dostalo mimo jiné za další část oprav kostela svatého Martina.

Článek

Soutěž vyhlašují ministerstva kultury a pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jde o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

„V roce 2021 byly prostředky z uvedeného programu využity na druhou etapu obnovy fasády a střechy věže kostela svatého Martina a restaurování kamenného ostění, dále pak restaurování pískovcových patek a pilastrů vjezdu měšťanského domu čísla popisného 20 na náměstí Míru a obnovu dřevěných prvků krovu a stropů radnice,“ uvedl Národní památkový ústav (NPÚ) v Ostravě.

Opravovala se rovněž kašna se sochou Neptuna, která je charakteristickým prvkem frenštátského náměstí. Statiku kašny narušily lípy rostoucí poblíž a nádrž netěsnila. Rekonstrukce trvala déle než čtvrt roku a přišla na 1,6 milionu korun.

Soutěž o titul Historické město roku se vyhlašuje od roku 1995. Města z Moravskoslezského kraje se celostátními vítězi stala třikrát, všechna leží v okrese Nový Jičín: v roce 2001 vyhrál Nový Jičín, v roce 2015 Příbor a v roce 2019 Štramberk.

Reklama

Doporučované